Община

Зимните гуми са задължителни, вижте глобите при неприспособен за сезона автомобил

Според  действащия в България Закон за движение по пътищата, през зимата от вчера,15 ноември, до 1 март, е задължително използването на гуми „предназначени за зимни условия или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm“. Препоръчително е използването на гуми, чиито технически характеристики позволяват използването им в зимни условия и съответно са по-безопасни за водачите и движещите се с тях пътници.

За да бъдат намалени произшествията на пътя, Пътна полиция при ГДНП отново припомня седемте важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва.

Пътното превозно средство трябва да е технически изправно. Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).

Велосипедът трябва да е с изправни: спирачки; звънец. Глобата е между 20 и 150 лв.

Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС.

Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС. Глобата е 50 лв.

Забранено е движението по пътищата с гуми с шипове. Вериги за сняг се използват само, когато пътните условия изискват това.

Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през . Глобата е от 20 до 150 лв.

Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност. Глобата е до 20 лв.     При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш: два бели или жълти светлоотразителя отзад; през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво,

При движение с велосипед трябва да имаш: устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Глобата е 50 лв.

Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш: обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна . Глобата е до 20 лв.

За зимата е препоръчително в МПС да имаш: антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг;  достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеало и др.

Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка. Глобата е до 20 лв.

При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка: в тъмната част на денонощието; при намалена видимост и извън населени места. Глобата е 10 лв.

Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи. Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.

Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета.

Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница. Глобата е 20 лв.

Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства. Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци.