Любопитно

Зехтинът – модерен, вкусен и екзотичен

Съществуват ли сомелиери на зехтин, кои са най-предпочитаните вкусове и как маслиновото масло Extra Virgin намира приложение в кухнята? На тези въпроси отговори Севделина Иванова, управител на Elly`s Supreme Taste. Тя е представител и вносител на две марки висококачествени зехтини от Гърция и Испания, които великотърновци и гости на града можеха да опитат и закупят по време на първото издание на винения фест. Той се проведе в МОЛ-а на 23 и 24 март и бе организиран от Sommelier.BG.

„Най-харесваните и най-продаваните продукти са от Пелопонес. Това са продукти, които преобразяват храната и създават един невероятен вкус. Те са за хора, които обичат различните вкусове в кухнята. Предлагаме почти 20 вида зехтини с инфузии и още 16 вида балсамови оцети от Модена, Италия. Най-продаваните инфузирани маслинови масла са от сериите цитруси, билки, трюфел и чили. Доста харесвана е и богатата ни серия балсамови оцети, които също са предизвикателство към клиентите с афинитет към различните и екзотични консистенции“.

Втората фабрика, с която Севделина Иванова работи, е от Испания – Хайен Андалусия. Зехтините от там са за най-големите ценители – премиум предложения от по-висок ценови клас. Някои от продуктите печелят първи места на едни от най-престижните конкурси за маслинови масла Extra Virgin, където сомелиери на зехтин поставят оценка.

„Имаме зехтин, който е подходящ за първото захранване на бебето и за деца. Чудесен е за приготвяне на детска храна или добавяне към нея при захранване на бебетата към 6-месечна възраст.

Мога да кажа, че част от продуктите ни са достъпни за всяко семейство, но имаме и такива зехтини, които са за най-големите ценители и са от по-висок ценови клас. Затова участваме в много изложения, на които хората да опитват, да направят разлика във вкуса и качеството от предлаганите зехтини в големите търговски вериги.

Имаме клиенти, които започват от малка разфасовка зехтин и постепенно се влюбват в нашите продукти и преминават към по-голяма”, посочва още представителката на едни от най-качествените маслинови масла в света.

Препоръчва цитрусовите масла да се използва за миксове от различни салати и сирена, както и за бели риби, бели меса, скариди. За сладкиши и десерти също са подходящи. Чесновият зехтин пък е чудесен за мариноване на меса, може да го използваме още за паста и брускети. Колкото и да е странно, зехтинът с екстракт от какао пък е идеалният избор за дълго печене на месо – придава му фин карамелен вкус, на който трудно може някой да устои.

„Мит е, че не може да се готви със зехтин. Аз работя по доста проекти с Анна Петкова, сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Основател е и на блога My Pure Olive, в който пише много за различните видове зехтини и за техните предимства. Работя по различни проекти и със Севда Димитрова, победител в едно от изданията на „Мастер шеф”. Имаме нейни авторски рецепти в нашия сайт.

„Според мен българинът в последните години доста започна да експериментира в кухнята и да ползва различни продукти. За това до голяма степен помогнаха кулинарните предавания, излъчвани по телевизията.

Смятам, че когато човек обича да готви, той може да прилага нашите продукти навсякъде. Моето любопитство ме кара да пробвам нови неща и във времето непрекъснато се уча. Любимият ми продукт е зехтинът с портокал. На децата пък приготвям палачинкова смес с маслиново масло с екстракт от ванилия. Балсамовите оцети използвам за разкош – сладоледи, меса, салати. Аз лично вярвам, че няма правила в кулинарията”, обобщава Севделина Иванова.

И съветва клиентите си смело да опитват, за да се насладят на неповторимите вкусове на световно ниво.

Кремена Крумова – Попова