Култура

Здравка Евтимова: „Човекът е роден да създава човечност“

Здравка Евтимова гостува във Велико Търново за представяне на новия си роман „Резерват за хора и вълци”. Много приятели и почитатели дойдоха в Регионална библиотека „П.Р.Славейков” да уважат вчера срещата с известната писателка. Зам.-кметът на старата столица Снежана Данева – Иванова също присъства. Най-добрият изследовател на Емилиян Станев и директор на къщата – музей на писателя във Велико Търново Радка Пенчева представи Здравка Евтимова. С нея са били състуденти във ВТУ „Св. Св. Кирил и  Методий”. Тя припомни впечатляващата й автобиография и поговори за новата й книга.

Новият роман на популярната българска авторка Здравка Евтимова „Резерват за хора и вълци” разкрива живота на българските роми. Книгата идва на бял свят след пет годишен труд и ни отвежда в един квартал на Радомир – Старо село, където се развива действието. А до ромската култура Здравка Евтимова разказва, че се е докоснала лично, докато е преподавала английски език в училище с преобладаващи ученици от малцинствата.

„Никога не съм била началник в този живот. Ако някой е поискал да пие кафе с мен, то не е защото мога да му осигуря постове.  И това е най-голямата награда, която съм получавала в живота. Нека бъдат хубавите думи. Те се сбъдват. Лошите думи имат унищожаваща мощ. Ние трябва да използваме хубави думи. Да не се превръщаме в част от страданието. И рана, и лекарство за тази рана е всеки човек. Ако с някой нещо не сме съгласни, не е нужно да му съсипваме настроението му с нашите лоши думи. Когато е болен някой, върви да го видиш у дома. Ако не му стигат 30 лева, дай му 50 лева и му кажи, че ще ги върне, когато може. Такъв човек предава доброто. Човек е създаден да обича. Ако е обичан още по-добре. Никоя болест не може да го събори”, обърна се към присъстващите в препълненото фоайе Здравка Евтимова.

Книгата „Резерват за хора и вълци” е посветена на малкия й син Васил и баща й Васил.

„Много от любовта ми към най-близките се надявам да е отишла в книгата. Онзи който я чете разбира, че болката боли еднакво всеки човек. Независимо къде е той. Човек, който обича и е окрилен от мисълта, че може на да направи нещо, въпреки пропастите, или ако влюбен, той се излекува. Това не е книга само за ромите. Има и герои българи. Аз никога в живота си не съм правила разделение на хората в зависимост от етническия им признак. Важно е, какво събужда определен човек в моя духовен строй. Най-ценното, което ни е дала еволюцията е човешкият талант. Един пише, друг реди добре плочки, трети е душата на компанията. Ако се стъпка таланта му, ако се унижи, това ще е пагубно за човек. Но ако забележите искрата на дарба у човек, независимо какъв е той, беден, богат, дразнещ обществото и му дадеш увереност да се развива, ако изразиш възхищението си, това ще подейства положително. Човекът е роден да създава човечност”, признава още Здравка Евтимова.

Кремена Крумова – Попова