Култура

Здравка Евтимова представя във Велико Търново новия си роман „Резерват за хора и вълци“

Здравка Евтимова ще представи във Велико Търново новия си роман „Резерват за хора и вълци“. Премиерата е на 25 октомври от 17,30 ч. в читалнята на Регионалната библиотека в старата столица.

Новият роман на популярната българска авторка Здравка Евтимова „Резерват за хора и вълци” разкрива живота на българските роми. Книгата идва на бял свят след пет годишен труд и ни отвежда в един квартал на Радомир – Старо село“, където се развива действието. А до ромската култура Здравка Евтимова разказва, че се е докоснала лично, докато е преподавала английски език в училище с преобладаващи ученици от малцинствата.

„Има голяма обич към две деца в романа. Това е Дамянка и Васил – едно циганче, едно малко ромче. Аз се отнасям с голяма топлота към ромите. Била съм учител в такова училище с преобладаващи ученици роми. Правихме пиеса в това училище – „Сън в лятна нощ“ на Шекспир. Хората които играеха там въобще не обичаха английския, но за две седмици, три придобиха едно много добро произношение. И когато децата говореха на английски и пееха, няма да забравя как една висока ромка дойде и казва: – „Даскалице, кажи що искаш, че ти го крадна“. И аз казвам не искам, аз точно за това го правя тука това, да видите какви талантливи деца има.“ – разказва авторката.

Здравка Евтимова е един от най-известните и обичани съвременни български писатели. През 2015 г. разказът й „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ. Въпреки това популярната авторка все още не може да нарече себе си майстор на разказа.