Култура

Здравка Евтимова: „Дали доброто ще победи, зависи от нас“

Три Ани, три истории, три живота! Така може да се опише в едно изречение най-новата книга „Зелените очи на вятъра” на прекрасната писателка Здравка Евтимова. Тя гостува във Велико Търново, за да я представи пред почитатели и читатели.

Определят „Зелените очи на вятъра“ като роман, с който човек се научава да не се предава. Винаги е имало силни на деня, винаги е имало хора, които превръщат поклона в свое ежедневие. Примирявайки се с необходимостта да пълзят, те трансформират унижението в мерна единица за своя възход. Намират пътека към материално благополучие, добре нахранени са, дрехите им са елегантни. На мястото, където би трябвало да е сърцето, имат локва с отровна течност. Те са утрешните силни на деня.

„Зелените очи на вятъра“ ни запознава с онези, които се изправят срещу тях. Те са по-силни от поклона, по-високи от унижението. Те не се предават!

„Прочетох една интересна прозаичка Ани Пру и нейната книга „Новини от коледните пратки”. Тя прави своя творчески дебют на 58 години! Преведох няколко нейни разказа и в „Онези стари каубойски песни” има следния текст – „ Жеравите летяха над опустялото поле и имах чувството, че това са очите на вятъра”. И го цитирам това в началото на книгата. Зеленият цвят пък е цветът на пролетта, на живота, на възраждането, на издигането над слабостта, над тъгата. Оттам и заглавието на романа – „Зелените очи на вятъра”. Съвременен е той. Основни герои са три Ани – баба, майка  и дете. Характерното за трите е, че могат да усещат смъртта наблизо. Като прегорели бадеми! Бабата напуска дъщеря си, майката също своята. И малкото Ани намира закрила от втората жена на баща си – Дарина. Има поглед в романа към нашия ден, какъвто е той в големия град, какъвто е и на село. Най-важното е обаче, където и да се намира човек, трябва да запазва честа си и достойнството си. Трудно е, но не е невъзможно. И се надявам с книгата да кажа на хората да не се предават”, разказа за Общинското радио писателката Здравка Евтимова.

Нейната надежда е, този роман да бъде стъпка към доброто, а дали то ще победи, зависи от всеки един от нас.

Здравка Евтимова е родена в Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Това предопределя пътя ú като преводач и я прави  търновска снаха. Като писател, тя е автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни по света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. Нейни романи са публикувани в България и САЩ. Автор е на романите – „Четвъртък”, „В града на радостта и мира“ и „Една и съща река“, както и на сборници с разкази: „Горчиво небе“, „Госпожица Даниела“, „Невъзможно синьо“, „Някой друг“, „Стари коли“, „Време за косене“ и др.

По покана на клуб „Литература, изкуство, култура“ към НЧ „Пламък-2016“ и сайта „Тетрадката“ тя бе във Велико Търново.

сн. – Фейсбук – ВЕЛИКО Търново – интересният град

Кремена Крумова – Попова