Денят

За 29 път ще отбележат Тодоровден в село Абранаси

За двадесет и девети път  ще се проведат тържествата по случай Тодоровден  в село Арбанаси . Празникът се организира от кметството и Клубът по конен спорт “Калоян-92”и НЧ „Иларион Драгостинов.

Тодоровден е класически образец за запазване на старата традиция за отдаване на почит към коня. Той съвпадал с деня на свети Тодор (Теодор Тирон). Според християнския календар на този ден светията яхвал жребец и отивал при Бог да го моли да идва вече лятото. Денят е известен още като Конски Великден и винаги се чества в събота преди Заговезни като е тясно свързан с обичая кушии- надбягване с коне.

За първи път в Арбанаси  Тодоровден е празнуван официално през 1990 г. на бившата резиденция и оттогава в селището не са прекъсвали традицията, а един от редовните посетители е бил покойният Тодор Колев.

Честването тази година ще е на 16 март събота. Програмата започва в 11:30 с дефиле на участващите жокеи по улиците на Арбанаси до центъра на селото, където ще се проведе конкурс за  най-гиздав кон и жокей, съобщиха днес на пресконференция  Кольо Дамянов, член на управителния съвет на Клуба по конен спорт “Калоян-92, Михайл Костов –  старши треньор  и президент на клуба, организаторът Румяна Начева и кметът на селото Тошо Кръстев. При подходящи метереологични условия програмата ще продължи в 13:00 часа  с демонстративно състезание по прескачане на препятствие в дисциплината конкур-ипик на конната база. Празничен молебен  ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Официални гости на събитието ще са заместник-председателя на ПГ „БСП за България”  Весела Лечева, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и общински съветници. В събитието ще участва духовият оркестър с диригент Владимир Бошнаков, а за настроението на посетителите ще се грижи детско вокално студио „Румина”.

По традиция кметството осигурява безплатно вино и кебапчета за гостите на площада. За всички  любители на конния спорт, както всяка година има безплатна езда, а най-малките участници в празненството могат да се порадват на пони и файтон.

„Конната база в  Арбанаси разполага с 65 коня, от които 45 състезателни”, обясни Мишо Костов. Тя една от най-добрите в страната, а за пореден път  Клубът по конен спорт “Калоян-92”  е шампион на България. Тази година има четирима държавни шампиона- Ирина Николова с Кристин във възрастова група юноши до 18-годишна възраст, Ердохан Сами с Кънектикът- държавен шампион млади коне, Цветелина Цанева- държавен шампион обездка, Йоана Тодорова- държавен шампион деца всестранна езда. В празника участие ще вземат всички жокеи и най-малкият шампион- Йоана Тодорова на 12 години.

Диана Колева