Образование

За трета поредна година в Детския отдел на библиотеката организират Лятно кино за ученици

За трета поредна година екипът на Детския отдел на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново организира Лятно кино за ученици. Първата прожекция е на 10 август, четвъртък от 10.00 часа. Те ще гледат филма „Троя”, а на 11 август, петък в същия час „Под игото”.

С лентите децата възприемат по-добре текста в книгите от задължителната литература за четене и си припомнят стари архаични думи, излезли от съвременния български език.

„Филмът „Троя” илюстрира войните между гърци и троянци. В него са показани и облекло, оръжейна техника, бит, култура. Учениците срещат трудности с имената на боговете, затова сме се насочили към лентата. В учебната програма е включен Омир с „Илиада”. Учениците, които изучават „Под игото” например, имат проблеми със старите архаични думи, които вече ги няма в български език. Затова и не могат да разберат текста. Така се роди идеята преди две година да обвържем кино изкуството с четенето. „Под игото” е наш важен роман и той трябва да се чете в оригинал. В него участва известният великотърновски актьор Константин Кисимов. Ние трябва да помним старите си думи, защото това е нашето богатство на езика. Идеята с Лятното кино за ученици е да бъдем в помощ на седмокласниците и осмокласниците, които са много активни”, обясни за Общинското радио Виктория Роглева, главен библиотекар в Детския отдел.

Входът за събитията е безплатен.

Кремена Крумова – Попова