Култура Любопитно

За трета година великотърновци се включват в поклонническия поход „Св. Иван Рилски”

Поклоннически поход до местата, свързани със св. Иван Рилски, подготвят великотърновци за трета поредна година. Те ще изминат разстоянието от Велико Търново до София по специално разработен маршрут, който тази година се разширява, съобщи един от организаторите Паскал Пиперков. Поклонническият поход е разделен на две части – „Велико Търново-Никопол” и „Враца-София”, като разстоянието между Велико Търново и Никопол се изминава пеша. Пешеходната група ще тръгне на 21 юли, петък, от Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”. В осем часа там ще бъде отслужена света литургия, а след нея миряните тръгват към храма „Св. Иван Рилски” в Асенова махала, където ще бъде отслужен атакист. В първия ден от поклонническия поход, ентусиастите потеглят към Патриаршеския манастир „Св. Троица”, преминават през Самоводене и Хотница, за да пренощуват в Русаля.

В подкрепа на основната пешеходна група ще има и велопоход, който тръгва на 25 юли от Велико Търново. Колоездачите си дават среща в 9 часа в Катедралния храм в старата столица.

За трета поредна година Велико Търново се включва със свой собствен маршрут в похода „Рилския чудотворец” от София до Рилския манастир. Великотърновци по план ще се влеят на 1 август в маршрута, който се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Целият поход е 17-дневен, като разстоянието от Велико Търново до столицата се изминава за десет дни. „Молбата на организаторите е тези, които ще нощуват по места, да се регистрират, тъй като единствено  нощувките се заплащат”, поясни Пиперков.

Поклонническият поход „Св. Иван Рилски” бе организиран за първи път през лятото на 2015 г. Едва четирима души тогава изминават целия маршрут. През следващата година смелчаците стават шест. Хората, които се включват в поклонническия поход дори само за един ден или час, през 2015-а са били 46-ма, а през 2016-а – 105-има. „Това не е чист туристически поход, познат добре от туристи и планинари. Той не е и чисто богослужение. Получава се една смесица. Чрез пътя ние опознаваме Господ. Чрез молитвата по време на този път опознаваме и се доближаваме до Него. В селата, където спираме, се извършват богослужения”, каза още Паскал Пиперков.

Организатори на поклонническия поход от търновска страна са Клубът по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица-1902” и Туристическо дружество„Академик” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, със съдействието на Великотърновската света митрополия.

Целият маршрут е публикуван във Фейсбук, където са поместени и телефоните за връзка с организаторите.