Поминък

За първи път тази събота на Фермерския пазар – мобилен млекомат

За първи път тази събота, 15 юни на Фермерския пазар във Велико Търново в кв. „Бузлуджа” клиентите ще могат да си поръчат продукт от мобилен млекомат. Той е на земеделския производител Георги Илиев от с. Лесичери и е единственият в Северна България. Машината е лицензирана от Българската агенция по безопасност на храните и официално е вписана в регистъра й.

„Тя поддържа температура от 2 до 6 градуса, дори се изписва автоматично на дисплея и всеки може да я види. Няма и как да се манипулира”, усмихва се Илиев и допълва, че така суровото мляко може да издържи до 7-8 часа.

Преди години той имаше стационарни млекомати във Велико Търново, но не бяха рентабилни, затова се наложи да преустанови дейността им. Една от машините сега е преустроил и вече е мобилна. С нея реализира продукцията на фермерски пазари в старата столица и Дряново.

Земеделският производител отглежда 24 крави с помощта на семейството си. От тях добива между 180-200 литра на ден. Захранва пазарите основно в Павликени.

На Фермерския пазар във Велико Търново малката семейна ферма освен прясно мляко, ще предложи и зеленчуци – картофи, домати и краставици. След известно време и дини от собствения си бостан.

Кремена Крумова – Попова