Денят

За първи път отбелязваме Ден за безопасност по пътищата

На 19-ти този месец, Кабинетът прие решение, с което днешният 29 юни бе обявявен за Ден на безопасност на движението по пътищата. Идеята е  темата да се популяризира чрез различни информационни и образователни кампании и мероприятия. Цели се още да се създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, споделяне на опита на различните ведомства и организации в сферата, както и за вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки за безопасност на транспортните системи.

Отново с решение на правителството цялата 2019 г. е определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото „Пази семейството си на пътя“.

Само преди дни стана ясно, че в страната ще заработи нов център за пътна безпасност, който да съдейства за намаляването броя жертви на пътя. Целта му е да съкрати оперативното време за реакция при произшествия и така по-бързо да се отстраняват нередности по пътищата. Вътрешният министър Младен Маринов обясни в национален ефир, че в същността си – това няма да е нова структура, за която да са нужни трябват допълнителни средства. В центъра ще работят същите служители, които и понастоящем са на щатни служители на МВР. Маринов изрази надежда звеното да заработи до края на годината. Вече са поръчани и нови камери, които да следят пътната обстановка.

Снимка: Pixabay