Социални дейности

За поредна година голямото семейство на Мариана Пенчева ще подпомага семейства и възрастни хора за Коледа

За поредна година голямото семейство на великотърновката Мариана Пенчева ще помага на близо 100 семейства и възрастни хора от Великотърновска и близките й области. Декември е месец на даряването и то вече е в трескава подготовка за приготовленията. В дните преди и по време на Коледа тя и децата, за които се грижи ще обикалят домовете на нуждаещи се и самотно живеещи хора. Ще им носят подаръци, хранителни продукти, меденки и сувенири, изработени от тях самите. Коледари пък ще наричат за здраве при по-възрастните.

„Няма по-голям подарък от това да даваш. Сърцето на човек става по-добро. Няма време да бъде нещастен и тъжен. Щастлив човек е даващият човек. Отново се учим да даваме, не само да вземаме, да благодарим, да оценяваме това, което имаме. Да си помагаме повече, в това е смисълът на живота. За поредна година ще посетим възрастни и семейства с деца. Идеята е да ги зарадваме всички за самите празници. Така, че при нас вече тече трескава подготовка”, каза за Общинското радио Мариана Пенчева.

Припомняме, че тя и нейната сестра се грижат от дълги години в собствения си дом с лични средства вече за 11 деца и младежи от 7 до 20 годишна възраст от социално слаби семейства. Освен, че получават дарения, Мариана учи децата и те да даряват. Традиция е в голямото й семейство още от 1 декември до края на годината да се изпълняват различни дейности, според направен от децата календар. Част от тях са да направят заедно нещо хубаво и добро, да подготвят подаръци, да си разказват коледни приказки, да правят коледни сладки, да изпълняват различни забавни предизвикателства.

Кремена Крумова – Попова