Политика

За подписване на коалиционно споразумение с ПП – ДБ призова председателят на ГЕРБ Бойко Борисов

„Трябва да се състави коалиционно споразумение, в което да се реши всичко. Само така работи истинската коалиция“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по повод седемте предложения на коалиция ПП – ДБ, след края на днешното национално съвещание на ГЕРБ във Велико Търново. „Искат седем гаранции, от което аз установявам, че те вече са разбрали, че в България трябва да се работи така, както се работи в Европа. Но това става с коалиции и подписан документ. Ние имаме една декларация „Мария – Денков“ и я следваме. А те си назначиха министрите, назначиха си и зам. – министрите, но не ни питат. Поголовно подменят всичко, без това да е написано в декларацията. А ми поставят седем условия.. Защо? Или сядаме и подписваме коалиционно споразумение – 200 – 300 страници, ако трябва, както например в Германия, или другото е „Сърдитко Петко“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ, давайки пример за работещо споразумение. „Коалицията трябва да има писмен документ. Ако имаме споразумение, ще го изпратим на Мария Габриел и ще кажем: „Точка 52 Б например, не се изпълнява от съответния министър“,  и двамата с Денков ще го коригират.

От своя страна, Мария Габриел подчерта, че с премиера Николай Денков работят в диалог, а критиката е конструктивна. „В нашата декларация с Денков застанахме зад национално отговорно управление, отговорно поведение е да комуникираш с партньора, с когото си поел управлението на държавата и да не противопоставяш граждани и институции.“ Габриел поясни, че България има спешни задачи за решаване като Шенген, План за възстановяване, закъснение с оперативни програми и инвестиции и затова ГЕРБ подкрепя това правителство.

По думите на проф. Костадин Ангелов, в момента разногласията между коалициите могат до доведат, дори до спиране на здравеопазването на цялата държава и даде пример с процедурата за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса. “Те се сърдят, че сме започнали процедурата. Но от 13-ти юли, болниците, аптеките, стоматолозите, личните лекари и ДКЦ – тата ще трябва да спрат да работят, защото няма да има кой да им плаща и  да подписва документите в НЗОК, а това поставя под риск живота на всеки български гражданин“, категоричен бе Ангелов и подчерта нуждата от диалог.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов благодари на Бойко Борисов за помощта през годините, които лидерът на ГЕРБ е предоставял на кметове от всички партии. Панов подчерта още, че през последните две години, кметовете са най – стабилната власт в държава, въпреки трудностите и липсата на подкрепа от правителството „Петков“.

От своя Бойко Борисов заяви, че не е доволен от великотърновци. „Международният път минава през центъра на града ви и вие един протест не сте организирали. Спряха ви пътя с Русе и за вас това е нормално, вече две години и половина, а сега щеше да е готова АМ „Хемус“, защото откакто ГЕРБ не е в управлението, нищо не се е случило в нито един град“. Борисов призова кметовете от ГЕРБ да се мобилизират и да започнат подготовката за местните избори, а това, че няма бюджет, не е по вина на ГЕРБ. Той добави, че думата „хаус“ след управлението на Борисов, вече е най – често употребяваната дума от всички политици в държавата.

Борисов не пропусна да коментира и случващото се в Русия, като определи ситуацията като много опасна гражданска война. Той подчерта нуждата от по-сериозно финансиране на българските служби, които заедно с външния ни министър трябва да следят изкъсо какво се случва в Украйна и Русия. Борисов отново заяви, че от началото на войната, от България се изнася оръжие за Украйна, но чрез посредници, което генерира огромна корупция.