Култура Любопитно

За пет дни с. Хотница става лятна академия за сетивен театър

За трета поредна година великотърновското село Хотница ще бъде домакин на Лятна академия за сетивен театър. Водещ на уъркшопа „Въображението като протагонист“ от 26 до 30 юли ще е Габриел Ернандес – новият артистичен директор на Театър на сетивата в Барселона.

Лятната академия е вид интензивен семинар – лаборатория, която въвежда специфичния сетивен език и неговото приложение в сценичните изкуства и други дисциплини. Обучението е подходящо за актьори, танцьори, артисти, фасилитатори и професионални изследователи от различни сфери. В този 5-дневен семинар участниците ще се научат да създават свои собствени сетивни портали в контекста на своята култура, традиции и наследство.

Лятната академия за сетивен театър е уникално начинание, което има своята необикновена история. Установена в село Хотница на 15 км от Велико Търново по силата на едно странно видение, тя беше благословена в първото си издание от създателя на театъра на сетивата в световен мащаб – колумбийският антрополог Енрике Варгас.

Още през първата година старата къща на Руска и Иван като че ли оживя в едно учебно представление и се превърна в мистичен портал между световете! Във второто си издание Академията беше водена от уелския режисьор и театрален изследовател Юън Бриок – първоучител и основател на сетивния Лабиринт в България и други европейски държави. Тогава старото читалище на селото се превърна в дом на истинско магично представление-Лабиринт. С присъствието и работата си на терена в Хотница Енерике Варгас и Юан Бриок легитимираха и дадоха начален тласък на лятната академия, като създадоха благодатна почва за нейното следващо издание, в което водещ ще бъде наследникът на Енрике Вергас в Teatro de los Sentidos в Барселона – Габриел Ернандес.

„Въображението като протагонист”: Това е интензивен семинар – лаборатория, която въвежда специфичния сетивен език и неговото приложение в сценичните изкуства и други дисциплини. Обучението е подходящо за актьори, танцьори, артисти, фасилитаттори и професионални изследователи от различни сфери.

Габриел Ернандес е обучител, театрален режисьор, актьор и един от директорите на Teatro de los Sentidos, Колумбия – Испания, съосновател на Navigators – Sensory theatre and Research в Белгия, директор на PLANETA 15, сетивна платформа за семейства и младежи. Чрез изследване на сетивните преживявания той развива уменията си за проектиране и създаване на интерактивни инсталации, представления и пресъздаване на сетивни пространства по целия свят.

Организатор на лятната академия в с. Хотница е Театър на сетивата – София. 

снимка – Фейсбук