Култура Любопитно

За мечтаната Латинска Америка написа книга поетесата Ружа Велчева

Най-новата си, 16-а поред книга, „Америка латина – моя мечта, моя любов” ще представи в културното пространство клуб Седем великотърновската поетеса Ружа Велчева. В нея на български и испански език са публикувани повече от 20 стихотворения и един разказ. Преводът е дело на самата Ружа Велчева, Аксиния Иванова и Марио Видал.

Авторката вече е изпратила книжката на Аржентинското, Кубинското и Венецуелското посолство, и на институт „Сервантес” в София.

Срещата с Ружа Велчева е днес, 24 юни от 18.00 часа.

Ружа Велчева е родена през 1946 г. в  Павликени, но от 1956 г. живее във Велико Търново. Нейни стихове и разкази са отпечатвани в много централни и регионални вестници и списания, в различни антологии, както и в алманасите „Простори“, „Ирин-Пирин“, „Културна палитра“ и „Света гора“.

Ружа Велчева сама превежда стиховете си на испански и английски, и има много публикации в поетични издания на двата езика. Нейни стихове са включени в издадената през 2015 г. в Белград двуезична поетична антология „Пред звездната врата“/Съвременна българска поезия/ на издателство“Просвета“ и „Пътека към звездите“ на издателство „АЛМА“,Белград през 2017 г., както и в излязлата през 2015 г. в Куба антология, посветена на Че Гевара.
Член-учредител е на НОЛИ- формула 6 и на световното движение „ Poetas del Mundo”, учредено в Чили.

Носител е на литературна награда на НОЛИ и Община В.Търново за периода 2009-2010 г. за автентична поезия и цялостно творчество. През 2012 г. получава втора награда за хайку-поезия от международния поетичен конкурс в Мелник и първа награда за поезия на националния поетичен конкурс „Свищовски лозници-2012“. Член е на Съюза на българските писатели.