Култура Любопитно

За интересните анотации и как се привличат читатели…

Как извънредното положение у нас роди една прекрасна идея – доставка на книги по домовете и как се правят интересните анотации във Фейсбук страничката на великотърновската Регионална библиотека „П.Р.Славейков” на книгите за читатели, за Общинското радио обясни д-р Вехбие Балиева, библиотекар-специалист в културната институция:

Идеята се роди спонтанно. Екипът на библиотеката  реши да не оставя читателите си самотни в тези времена, а да продължат да си вземат книги. Така, както консултираме читателите си на място, така го правим и в интернет. Представяме интересни книги  по интересен начин. Идеята е да се представят автори класици, така и нови имена. Изборът е продиктуван от няколко фактора – читателите ни, които са редовни, да преоткрият автори, четени преди време и да намерят по-нови автори, които пишат добре, но може би сред тях не са популярни. Намеренията ни са да привлечем и младите хора. Да виждат, че има нови и интересни заглавия, които си заслужава да бъдат прочетени. Акцентът е български автори да има поне два пъти в седмица, както и не толкова популярни сред тях – като Патрик Нес, Робин Слоун и др.„.

Друга изненада в интернет пространството е към учениците и техните учители, родители, а именно представяне на детски книги. Традиционните произведения ще ги промотират по интересен и атрактивен начин. Децата ще разберат, че това са книгите които непременно трябва да прочетат, а не, че са задължителни. За тези, които обичат да пътуват, а не могат сега, екипът на библиотеката също е подготвил изненада. Предстои представяне на биографични книги, и исторически романи, както и книги в сферата на приложната психология.

Добрата новина е, че след добрата и атрактивна анотация на произведения във Фейсбук, голяма част от книгите биват заемани чрез разнос по домовете. Освен това харесванията на страницата на Регионалната библиотека също растат.

Надявам се да привлечем повече читатели не само като брой, а такива, които да се обърнат и да се върнат в библиотеката„, заключава д-р Вехбие Балиева, библиотекар-специалист в културната институция.

Кремена Крумова – Попова