Любопитно

За добрите идеи трябва упоритост – историята на Владислав Николаев

Да имаш 10 декара двор си е истинско приключение при поддържането му. Но ако той е покрай Дунав ще склониш, заради гледката и прохладата от реката. За Владислав Николаев мястото в свищовското село Вардим е и още нещо –  прекрасно за земеделие и … образование. Образование на деца обединени в родителски кооператив – Тих бял Дунав – Свищов. Е, опита се да обедини семейства около идеята си преди повече от две години. Кани ги многократно през уикенда да му гостуват и да се запознаят с условията. Но…

Аз исках да направя кооператив. Имам на разположение това място в с. Вардим. Изграждам го сега като устойчиво стопанство. Създадох някаква основа с цел ако се появят и други семейства. Но реално през тези години не се появиха сериозни да се включат. Снимките, които виждате във Фейсбук на щастливи деца и родители са от опитите, които правих, за да дам възможност да се запознаят с такъв тип обучение и възпитание на деца – учене, работа и игра при естествена среда сред природата – въздух, слънце и храна. Това бяха специалисти или хора,  работили при такива условия. Получаваха се интересни дни сред природата“, пояснява Николаев.

И допълва, че в малък град като Свищов, вече и само със 7 000 души население, такива неща като родителски кооператив трудно се случват.

Има и друг начин децата да израснат по-пълноценно смятам. Аз реално изграждам устойчиво стопанство във Вардим. Идеята ми беше децата да виждат красотата и благата сред които са заобиколени, потенциала на мястото и като пораснат да ги използват пълноценно те и техните семейства. Не е достатъчно подредено и лъскаво, макар че има място за спане и готвене, но това беше хубавото – децата да участват в създаването на една такова място. Градивно и възпитателно би било това“, вярва младият мъж.

Смята, че и комарите през лятото заради реката са повлияли негативно на възпитатели и родители, които са посещавали често мястото. Впоследствие проблемът с насекомите е решен локално – за цялото село. Но пък поради различни причини поддръжниците на идеята са напуснали Свищов и Николаев останал отново сам.

Той е упорит обаче и не се предава. Целта му е да напълни мястото с билки, гъби, плодове, зеленчуци, цветя – да има какво да ядеш и да помиришеш, казва с усмивка Владислав. Има спортна площадка, поляна, гора, ще има и самоподдържащо се езеро.

Ако не стане родителският кооператив, минаваме на следваща идея – да сформирам или сформираме със съмишленици лагер или учебен център сред природата. Той ще е подходящ и за малки и за големи. Дори съм измислил групите. Те ще са четири – техничари, кулинари, аниматори и проектанти“, обобщава и развива идеята си свищовлията.

снимки – архив Родителски кооператив Тих бял Дунав – гр. Свищов

Кремена Крумова – Попова