Община

За деветнадесети път ще отбележим Еньовден на Самоводската чаршия

Велико Търново за деветнадесети път ще отбележи Еньовден – деня на лятното слънцестоене и лечебните билки с празник на Самоводската чаршия.

Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята.

Еньовден съвпада с православният празник в чест на Свети Йоан Предтеча, отбелязван на 24 юни.

Според българския народен календар това е един от най-мистичните дни, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили.

Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на нашата родина.

На 24 юни, петък, празникът на Самоводската чаршията ще е започне в 10,00 ч.

Еньовският венец с вплетени в него 77 уханни билки ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви, а след това през него ще се преминава за здраве.

За желаещите да спазят традицията и отнесат в дома си стрък от еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място.

Отбелязването на Еньовден на Самоводската чаршия се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново.