Любопитно

За дванадесети път Велико Търново ще се превърне в столица на трабантите

Над 100 автомобила се очаква да се включат в тазгодишното 12-о издание на „Трабант фест Велико Търново“.  Ретро събитието ще се състои на 18 март, последната събота преди празника на старопрестолния град, съобщи един от организаторите на проявата  доц. Милен Михов. Програмата на феста започва с регистрация на участниците от 10,00 часа пред парк Марно поле. По-късно колите ще бъдат изложени пред сградата на Общината, където гражданите ще имат възможност да ги разгледат.  След това ще се проведат традиционната обиколка по търновските улици, състезание за майсторско управление и връчването на награди.

„Любопитно е, че и миналата, и тази година се проявява интерес  от колекционерите и собствениците и на други марки автомобили. Затова от клубното ръководство обсъждаме идеята от следващата година „Трабант фест Велико Търново“ да прерасне във фест на немските автомобили. Това ще даде възможност да се появят по улиците на  Търново и други модели, произведени в Германия през различните епохи.  Надявам се това да бъде  нова крачка в развитието на нашия ретро клуб. Германия е люлката на автомобилостроенето, люлката на двигателя с вътрешно горене, а у нас се смята, че немските автомобили са най-добрите“, каза доц. Михов.

По негови думи много млади хора търсят легендарното возило, купуват и реставрират. „Наблюдава се ново движение към „Трабанта“-а, коментира доц. Милен Михов.

Автомобилният събор се провежда с подкрепата на Община Велико Търново, съгласуван е с органите на Пътна полиция.