Любопитно Образование

За втора година Регионалната библиотека провежда демонстрации с роботчета Финч

За втора поредна година РНБ „П. Р. Славейков” се включва в Европейската седмица на кодирането, чрез организирани демонстрации и практическа работа с роботчетата Финч (Finch).

„Това е малък робот, проектиран да вдъхнови и да достави удоволствие на учениците в изучаването на компютърните науки и програмирането. Насочен е към деца с всякакви интереси.”, обясни за Общинското радио Мартина Янкова от Регионалната библиотека.

Първата демонстрация се е провела миналата седмица, когато около 20 деца са се забавлявали по време на работата си с роботчето Финч. Те са се научили как да програмират, как изпълнението на един компютърен код довежда до движение на роботчето.

Следващата демонстрация ще се проведе на 23 октомври (понеделник) от 15:30ч. в компютърната зала на Чуждоезиковия център към Филиал „Славейче”. Роботчетата Финч са подарени на търновската библиотека от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки”.

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демистифицират дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране.

Снимки: РНБ „П.Р. Славейков“