Полиция

Засилено е полицейското присъствие в областта

Областната дирекция на МВР – В. Търново предприема редица мерки, с цел недопускане извършването на престъпления от общ характер на територията на област В. Търново, по време на въведеното извънредно положение в цялата страна. Засилено полицейско присъствие се предвижда в районите около магазините за хранителни стоки, аптеки и най-вече в малките населени места. Целта е да се съблюдава за спазването на въведените ограничения и предотвратяване на евентуални нарушения на обществения ред  и посегателства върху имуществото на гражданите.
От ОДМВР – В. Търново и Окръжна прокуратура – В. Търново предупреждават, че извършителите подлежат на по-строги санкции, като размерът им е уреден със специален текст в Наказателния кодекс. В чл. 195, ал. 1 е посочено, че за кражба на държавно, кооперативно или друго обществено имущество наказанието е от 1 до 10 години, ако е извършено във време на пожар, наводнение, корабокрушение, катастрофа, война или друго обществено бедствие.
Под отговорност ще бъдат подведени и собствениците и управители на обекти, които не се съобразяват с въведените извънредни мерки, както и гражданите под карантина, които не изпълняват забраните.