Политика

Заради скъпите ток и газ в Бюджет 2022 обмислят компенсаторни мерки за общини и институции

Бюджет 2022 ще бъде приет до края на месец февруари. Това обяви на пресконференция във Велико Търново народният представител от „БСП за България“ Владимир Маринов, който е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. По негови думи това е най-социалният бюджет на държавата в годините на прехода. „За първи път плащанията по социални дейности и политики надхвърлят 20 милиарда лева. Заложено е  увеличаване на минималната работна заплата от 650 на 710 лева,  на  максималния осигурителен доход, индексация на пенсиите в края на юни между 6 и 7%., увеличават се детските надбавки, майчинството е изравнено с минималния осигурителен доход, въвеждат се безплатни детски градини и ясли. За първи път имаме бюджет, който предвижда с приблизително 30% увеличаване на капиталовите разходи на общините. В бюджета  на Министерството на регионалното развитие и благоустройството средствата за ремонт на пътища и пътна инфраструктура надхвърлят 2,5 милиарда лева“, отбеляза Маринов.

По негови думи в момента се обсъжда компенсаторен механизъм за покриване на част от преразходите  на  общини, образователни, здравни и социални институции заради високите цени на  електроенергията и газа. „Единият от вариантите е те да излязат на регулаторни пазар, където са битовите потребители. Коментира се и вариант за намаляване на ДДС ставката, дори има идеи за нейното отпадане за конкретен период от време. Въпрос на изчисление е от страна Министерството на финансите, защото това би повлияло много тежко на държавния бюджет“, обясни депутатът.

„Един от големите ни проблеми е, че не изградихме втора ядрена мощност.  Всеки, който днес се противопоставя на изграждането й, определя цена от 300 лв. на мегаватчас“, заяви лидерът на АБВ Румен Петков. Той изтъкна, че освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е закъсняло и изрази надежда, че новоназначеният директор на дружеството  ще успее да овладее процесите и ще проведе ефективен за България преговорен процес с „Газпром“. „Трябва да се даде отговор на въпроса какво е позволило на старото ръководство на дружеството преди две години да промени формулата в ценообразуването на газа. Все още никой не предупреждава, че от 1 юли страната ни ще трябва да плаща на Азербайджан неустойка, защото газопроводът за азерския газ все още не е изграден“, подчерта Петков.