Политика

Започна подписка за национален референдум за българския лев, енергетиката и семейството и в региона

Подписка за национален референдум по три въпроса, свързани с българския лев, енергетиката и семейството, събира Инициативен комитет с председател Ивайло Шопски. Негови представители провеждат срещи в цялата страна за разясняване на инициативата. За реализирането й съдейства ВМРО – Българското национално движение, както и други организации. Във Велико Търново подписи ще се събират на бул. „Васил Левски“, както и в определени търговски обекти. Инициативата ще се реализира и в Горна Оряховица.

В подписката участват доброволци с необходимите документи за легитимация. Тя е стартирала в началото на януари след регистрирането на инициативата в Народното събрание и ще продължи активно още месец. После данните ще се въведат и в електронен вид. Независимо колко подписа ще бъдат събрани за референдум в защита на лева, енергетиката и семейството, те ще бъдат входирани в Парламента, коментира пред журналисти във Велико Търново Ивайло Шопски.

Успоредно с подписката на Инициативния комитет за референдум, върви и подписка на партия „Възраждане“, която пита гражданите дали са съгласни въвеждането на еврото да стане през 2043 година. Това според Инициативния комитет е абсурдно и цели повишаване на политическия й рейтинг преди изборите. Шопски и колегите му искат референдум по три конкретни въпроса: Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз? Подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй?  Съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+джендър пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България?

На среща във Велико Търново Ивайло Шопски и Благовест Бичаков от Инициативния комитет, доц. Милен  Михов и Евгени Коев от ВМРО – БНД, обосноваха защо българските граждани трябва да имат твърда и ясна позиция по тези въпроси. Ако не защитим енергетиката си, от износител на електроенергия България ще се окаже в позиция на вносител. Крайно време е и доходите да бъдат адекватни на европейските и тогава да се мисли за въвеждане на еврото, защото избързването има и много рискове. Косвеното наслагване на други, чужди на нашите семейни ценности, също трябва категорично да бъде спряно, защото пряко влияе както на демографския статус на нацията, така и на традициите й.