Денят Поминък

Започна жътвата на ечемика

От засетите близо 67 250 декара /дка/в региона са прибрани 12 870 дка. Това е близо 20% реколтирани площи. Средният добив е 572 килограма от декар. Производството е над 7 360 тона. Добър добив, предвид агрометеорологичните условия, пояснява Пепа Стателова, експерт в Областна дирекция „Земеделие” във Велико Търново.

Жътвата е трудна, заради всекидневните валежи, които затрудняват влизането на машините в масивите, посочва още специалистът.

В община Свищов 536 дка с ечемик са пропадналите площи вследствие на градушки и проливни дъждове. Оттам са подадени и заявления за пропаднали 43 240 дка от различни култури. От тях са съставени констативни протоколи само за 22 000 дка, унищожени на 100%.

В Полски Тръмбеш пропадналите площи от градушки са 380 дка.

До 7-10 дни ще започне жътвата и на пшеница, и рапица. Освен традиционните протеинови култури като нахут, грах, соя, засети заради зелените плащания, стопаните тази година са създали и млади трайни насаждения. Това са градини с орехи, сливи, круши, вишни, информира още Пепа Стателова, експерт в Областна дирекция „Земеделие”.„

Кремена Крумова – Попова