Здравеопазване

Започва скринингово изследване с бързи антителни тестове в социалните заведения в областта

Имунизациите срещу COVID-19 продължават в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, и в практиките на общопрактикуващите лекари, с ваксини, по избор. До 18 юни включително ще работят „зелени коридори“, в които приоритетно ще се ваксинират лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания, в следните имунизационни кабинети:

– РЗИ – Велико Търново – ул. „Никола Габровски“ №23 (западен вход) – на 14 и 18 юни от 10:00 ч. до 12:00 ч. Имунизирането с ваксините на Moderna и Janssen ще се извършва само след предварително записване на телефони: 062 614 351 и 0877045078;

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД – гр. Свищов, ул. „Петър Ангелов“ №18; партерен етаж, западно крило до централния вход на лечебното заведение – на 16 юни от 14:00 ч. до 18:00 ч.;

„Индивидуална практика за първична медицинска помощ – лекарски кабинет – д-р Владимирова“ ЕООД – гр. Горна Оряховица, ул. „Иван Вазов“ №20, педиатричен кабинет (всеки работен ден) – понеделник, сряда и петък – от 13:00 ч. до 16:00 ч.; вторник и четвъртък – от 8:00 ч. до 13:00 ч.

Имунизациите срещу COVID-19 в горецитираните имунизационни кабинети ще се извършват с ваксини, по избор – иРНК или аденовирусни. През настоящата седмица, по уточнен график, от екип на РЗИ – Велико Търново започва скринингово изследване с бързи антителни тестове на домуващи и персонал в социалните институции за предоставяне на социални услуги на територията на областта (Велико Търново, Пчелище, Церова кория, Балван), както и насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

През седмицата от мобилни екипи на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ и ЦСМП – Велико Търново, и Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Велико Търново, с имунизации срещу COVID-19 ще бъдат обхванати трудноподвижни лица и лица от уязвими групи, поради високия епидемичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот, на територията на община Велико Търново.