Денят Община

Започва предпроектно проучване на трасе за допълнително водозахранване на Ресен

Започва предпроектно проучване на трасе за допълнително водозахранване на село Ресен. Изходната му точка  е от главната деривация на язовир „Йовковци“ за Горна Оряховица и Полски Тръмбеш.  Очаква се до месец  то да завърши,  след което ще започнат съгласувателни процедури със собствениците на обекти по пътя. Това са Агенция „Пътна инфраструктура“, Напоителни системи и  Басейнова дирекция. 10,5 км е дължината на избраното трасе. Колко ще струва изграждането на тръбопровода – ще стане ясно след приключването на предварителните анализи. Ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнението на проекта, а финансиране ще се осигури от европейските фондове, каза на пресконференция зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. По негови думи най-прекият маршрут на трасето е през охранителната зона на Никополис ад Иструм, но след разговори с ръководството на Регионалния исторически музей става ясно, че при изкопните работи вероятността да се попадне на археология е 100%, а тя трябва да се запази и остане в района на резервата. Затова се стига до търсене на нови варианти за трасе.

На журналистически въпрос защо проблемът с водоснабдяването на селото не е решен досега – зам.-управителят на ВиК „Йовковци“ инж. Росен Трифонов обясни, че не е в правомощията на дружеството да проектира нови довеждащи водопроводи. „От две години в Ресен са на режим. Преди това нямаха проблем с водата.  Селото се захранва  от две помпени станции  – основна помпена станция и т.нар Малък Ресен. Сушата и спирането на напоителните канали спомогнаха за намаляването на дебита. От напоителните канали се оросяваха дренажите и кладенците и водата стигаше. След спирането на каналите и засушаването се получи недостиг на вода“, поясни инж. Трифонов.

В момента жителите на селището имат вода от 6,30 до 22,00 часа, като петък и събота имат по цял ден  и през нощта.

Идеята за бъдещия водопровод е да пълни резервоарите на селото през нощта, така че да не се наруши водоподаването за останалите населени места по дължината на новото трасе.

Цветан Йовчев и Васил Драганов от Инициативния комитет „Вода за село Ресен“ обявиха, че на 18 март от 11,00 часа пред кметството ще се проведе пореден мирен протест.

 

Снимка – Фейсбук