Денят Образование

Започва конкурсът за отличията в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов” 2020

На 25 май 2020 г. стартира  конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.
Инициативата започва през 2003 г.   Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.
Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научноизследователски институти и мултинационални компании в света.
Участниците в конкурса за наградата през 2020 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1.    Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;
2.    Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;
3.    Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;
4.    Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;
5.     Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 14 септември 2020 година, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Първите носители на наградата са търновците, възпитаници  на ПМГ „Васил Друмев” Преслав Наков /2003 г./ и Светлин  Наков /2004 г./