Култура

Започва Богородичният пост

Днес започва Богородичният пост. Той е свързан с любовта и почитта на православните християни към Пресветата Майка. Утвърждава се от църковната традиция в чест на Успение на Пресвета Богородица – 15 август. Постът има характер, по-лек от Великия, но по-строг от Петровия и Рождественския, припомни в ефира ни д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. „Постът не е специална хранителна диета, а период на духовно пречистване и закаляване. Според традиционната народна култура и църковната християнска практика, в дните на пост човек не трябва само да се въздържа от консумирането на определени продукти. Той  трябва да се пази от груби думи, клюки, интриги, лоши помисли. Целта е душата на човек да се успокои, той да осъзнае, че допуска много грешки. Че в нас, хората, има много слабости”, коментира Вълев.

Непотвърдено предание свързва установяването на този пост със светите апостоли, съобщават от Българската православна църква в своя публикация. В началото постът бил разделен на два по-малки – за Преображение Господне (6 август) и за Успение на Пресвета Богородица. Впоследствие двата поста се сливат в един.

По време на Богородичния пост, наричан още Успенски, в храмовете се прави водосвет. От днес до 13 август по време на вечерните литургии се отслужва т.нар. „Богородичен параклис” – молебен канон, чрез който християните измолват застъпничеството на Богородица пред нейния син.

От днес хората, които постят, изключват от менюто си храни, приготвени с животински продукти. Изключение прави 6 август – Преображение Господне, когато е разрешена консумацията на риба. Най-строг постът е в понеделник, сряда и петък. В тези дни църквата препоръчва консумацията на непреработена храна – т.нар. „сухоежбина”. Във вторник и четвъртък може да се приготвят термично обработени ястия, но в тях се изключва мазнината. В събота и неделя е разрешена храна с растително масло, както и вино.

Успение на Пресвета Богородица в християнските храмове се отбелязва с тържествена литургия, на която присъстват предимно жени. „Пресвета Богородица се приема за покровителка на майчинството, на бащиното огнище. Домакинята вкъщи вярва, че с влизането в храма в този ден, ще получи милостивата Й прегръдка, която ще закриля нея и най-вече – нейните деца”, каза още д-р Илия Вълев.

По време на литургията на 15 август, в храма се носят първите плодове, събрани от реколтата през настоящата година. Те се освещават в църквата. С този акт вярващите християни благодарят на Божията майка за благодатта, с която ги дарява.