Култура Любопитно

Занаяти оживяват пред ученици по проект за възраждането им чрез съвременното изобразително изкуство

Близо 100 младежи от цялата страна се очаква да се включат в проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“. Негов координатор е доц. д-р Красимира Друмева, художник, дизайнер и преподавател във ВТУ. Той е първият по рода си и има за цел да създаде мост между традиции и съвременност, да възроди класическите занаятчийски техники и ги трансформира в съвременно изразно средство.

Проектът се осъществява чрез сдружение „Самоводска чаршия”  и Факултетът по изобразително изкуство при ВТУ. Подкрепен е от Национален фонд „Култура“ с 12 000 лева. Вече стартираха дейностите по него в началото на годината.

Ще бъдат организирани 6 работилници с изявени майстори на занаяти в различни градове у нас. Това са арт книга – подвързване с кожена корица; обработка на текстил – текстилни пана; печат на книги – типографски печати и калиграфия. В работилничките могат да се включат ученици и младежи на възраст до 35 години. От Велико Търново в проекта ще се включи СУ „Емилиян Станев” като училище с традиции в арт изкуствата, поясни доц. д-р Красимира Друмева. Предвидени са творчески работилници и ателиета с млади творци и в Русе, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна. През октомври предстоят изложби с произведения на младежите в пет града – Варна, Шумен, Русе, Плевен и Велико Търново.

По проекта ще бъде издаден каталог със снимки на изработките на всички участници.

„Проектът е плод на няколко годишни търсения, идеи и разговори с моите колеги. Младите хора имат отношения към дигиталните изразни средства. Търсят обаче един бърз резултат, което не е много добра тенденция. А ръчната работа е основна част от изобразителните изкуства. Самият творчески процес предоставя допълнителни усещания и разнообразие от изразни средства. Доста от занаятите трудно могат да бъдат възпроизведени. И затова се обърнахме към сдружение „Самоводска чаршия”, които са стожери на българските занаяти. Проектът е насочен към ученици, изучаващи изкуства. Майсторите – занаятчии ще работят в техните училища”, поясни доц. д-р Друмева.

В екипа на проекта са:

Боряна Мочева – работи в сферата на образованието, приложните изкуства и занаятите. Майстор по занаят „Изработване на художествени тъкани“; Изработване на изделия от: художествен текстил – рисувана коприна, нетъкан текстил, художествена обработка на кожа, керамика, рисувано стъкло, фюзинг. От 2015 г. до момента – директор на Професионална гимназия по моден дизайн, град Велико Търново; преподавател в направление „Дизайн“ / на ученици в специалност “Моден дизайн“/.

Красимир Сивов – Майстор Художествена обработка на кожа. Вече 8 години твори в своето Кожарско ателие, находящо се на Самоводската чаршия – Велико Търново, като майстор – занаятчия. Ежегодно участва в Международен панаир на занаятите и изкуствата – гр.Варна; Есенен панаир на занаятите в ЕК „Етър“ – гр.Габрово; Международни панаири на занаятите в Шиле и Буюкчекмедже –Турция; Самостоятелна изложба – гр. Русе; Многократни съвместни изложби с други занаятчии от Дунавска задруга – гр. Русе.

Красимира Друмева e художник и графичен дизайнер, основно работи в областта на печатната и уеб реклама, корпоративната идентичност, дизайн на книги, дизайн на опаковки, типография, запазен знак, плакат, живопис, фотография и илюстрация. Автор е на редица академични статии, студии и учебни помагала. В своята творческа и изследователска работа, търси креативни решения за някои от основните обществени проблеми, които интензивно трансформират масовата култура през последните години. Основната цел в нейната работа е внасяне на естетика и комуникация в обкръжаващата ни среда, както и намирането на възможности за по-добър, и по-устойчив начин на живот

Светослав Косев работи в областта на дигиталните и класическите форми на изкуство, както и в различните сфери на приложение на графичния дизайн: печатни и електронни медии, анимация, класическа и дигитална графика, добавена реалност, плакат, живопис, витраж и пространствено оформление. Неговият стремеж е насочен към създаването на устойчиво развитие и новаторски практики за подпомагане на съвременното изкуство и дизайн. Той изследва теоретичните и експериментални връзки между новите мултимедийни средства за създаване на визуални изкуства и класическите форми на изкуство, които вдъхновяват бъдещите художници и дизайнери.

Атанас Марков работи в областта на визуалните изкуства и компютърните технологии, мултимедия, фотография и видеообработка. Професионалните му търсения са носочени към създаването на визуални изкуства чрез високотехнологични средства. Дигиталните технологии, с които си служи в практиката, разкриват възможностите за взаимодействие между произведение и публика. Мултисетивните изживявания, разнообразните технологични средства за интеракция между човек и компютър са само част от интересите на Атанас Марков, реализирани със средствата на съвременните компютърни технологии.

Симеон Желев работи в областта на графичния дизайн и визуалната идентичност. Разностранните му творчески интереси включват сферите: плакат, калиграфия, типография, илюстрация, хералдика, изработване на артистична книга, дизайн и книжно оформление, графити и улично изкуство. Работата му е тясно свързана с емоционалното въздействие на калиграфията и шрифта, както и превъплъщението им в различните направления в изкуството. Той залага на експеримента и провокативното съчетаване на графити, калиграфия и графичен дизайн, които успешно прилага и в преподавателската си дейност.

Радимира Йорданова – работи основно в областта на шрифтовия дизайн, артистичната типография, калиграфия, теория и история на шрифта. Като млад преподавател вдъхновява бъдещите дизайнери и типографи, като разкрива магията на буквените форми, законите и правилата, свързани с конструкцията на шрифта, както и експерименталните артистични практики.

Кремена Крумова – Попова