Образование

Зам.-министър и кмет връчиха специални призове на младите учители в област Велико Търново

96 учители са постъпили в образователната система на Великотърновска област през тази учебна година. 68 от тях – в училища, и 26 в детски градини. Най-младият учител е 19-годишната Даниела Калчева. Тя е назначена на работа в ДГ „Гинка Маркова” в село Лозен. Учителят, който пътува най-дългото разстояние до работното си място,  е Дарина Попова. Всеки ден тя изминава по 100 км, за да пристигне в СУ „Св. Климент Охридски” в Сухиндол. Преподавателят с най-много ученици е Симеон Яначков. Той води часовете по физическо възпитание и спорт в СУ „Емилиян Станев”. Негови възпитаници са 440 ученици от 20 класа. Радостина Такисиян е учителят, който преподава най-много – 11 професионални предмета в СУ „Св. Климент Охридски” в село Камен. Директорът, назначил най-много – 6 учители без стаж, е Нели Атанасова, ръководител на СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Всички те бяха удостоени със специални грамоти. Връчиха ги зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, Снежана Данева-Иванова, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Велико Търново, областният управител проф. Любомира Попова, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова и началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

По традиция тържеството се състоя в Деня на народните будители в ритуалната зала на Община Велико Търново.

Новоназначените педагози получиха  по един екземпляр от трети том на „Малапропизми и йотовизми в българската литература и култура” с автограф на изследователя проф. Радослав Радев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, послание от името на РУО, Община Велико Търново и Сдружението за образователни инициативи 19 при ОУ „Бачо Киро”.

„Днес е ден за почит към всички знайни и незнайни мъже и жени, които в годините са издигали достойнството на България, съхранили са науката, образованието и културата ни. Но днес е ден на благодарност към вас, които избрахте област Велико Търново, за да развивате тук своята кариера, да отглеждате децата си и да създадете семейства, което означава че посоката е правилна”, посочи в приветствието си Снежана Данева-Иванова. Временно изпълняващият длъжността кмет пожела на педагогическите специалисти мъдрост, здраве и сили.

„Професията учител е модерна, вечна и вдъхновяваща. Убедена съм, че вие променяте класната стая, вие сте лидерите в училище, хората, които вървят по утъпкана пътека от нашите предци. Пред вас е бъдещето, пред вас на чиновете са нашите деца”, отбеляза в обръщението си зам.-министър Таня Михайлова.

„Всички казват, че образованието ще остане без най-важния стожер, без учителя, който  е центърът и духът на едно училище. Ние искаме заедно с вас да кажем, че това във Велико Търново няма да се случи. Ние имаме млади, мотивирани, амбициозни, вдъхновени хора, избрали пътя да бъдат учители”, подчерта в приветствието си началникът на РУО Розалия Личева.

Чрез видеовръзка младите учители бяха поздравени и от известния журналист Светослав Иванов, който е приятел на „Сдружение за образователни инициативи 19”.