Култура Образование Община

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов участва в Международна конференция в Институт „Конфуций”

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов присъства на откриването на Международната конференция, озаглавена „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Източна Европа”, която се провежда в Институт „Конфуций”. Институтът отбелязва пет години от създаването си.

„От името на министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева искам да ви предам най-сърдечни поздравления и пожелание за ползотворна работа по време на конференцията. От мое име, като свидетел на създаването и дейността на този институт, трябва да отбележа, че преди пет години идеята за института изглеждаше като екзотичен експеримент. Днес обаче сме свидетели на развитието и сериозните резултати, които Институт „Конфуций” във Велико Търново постигна. България и Китайската народна република имат общо и е съвсем естествено нашите държави да са в приятелски отношения. Именно тази конференция, и фактът, че днес аудиторията е препълнена, е доказателство за това.”, обърна се към участниците зам.-министърът Проданов.

Поздравителни думи към аудиторията отправиха и депутатът доц. Милен Михов, зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, председателят на синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ Лилия Вълчева, представители на посолството на Китай в България.

Ганчо Карабаджаков приветства домакините от институт „Конфуций“, както и останалите гости на двудневната научна конференция. Той подчерта, че форумът доказва, че за кратко време институтът се е утвърдил като водеща образователна институция във Велико Търново и в цяла Северна България, която образова младите хора, подготвя кадри за бизнеса и има голям принос за развитието на българо-китайските-отношения.

Събитието уважи и зам.-кметът Георги Камарашев.Форумът бе открит от декана на Филологическия факултет към ВТУ проф. Ценка Иванова и с поздравителен адрес от името на председателя на парламента Димитър Главчев и от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Директорите на Институт „Конфуций” доц. Искра Мандова и доц. Лун Тао също поздравиха гостите. На официалното откриване присъстваха представители на властта и общественици.

Специалисти от Българската академия на науките, от университети в страната, както и представители от Америка, Китай и Руската академия на науките ще вземат участие в конференцията.

Студент от университета в Ухан поздрави присъстващите с изпълнение на традиционен еднострунен китайски инструмент.