Конфликти Община

Зам.-кметът Нейко Генчев: Горското в Търново заделя 1000 кубика дърва за огрев, но нуждаещите се трябва да си отсекат и извозят

С писмо до община Велико Търново директорът на Горско стопанство „Болярка“  е обявил, че за жителите на общината са заделени 1000 кубика дърва за огрев, разпределени по квоти: за социално слаби, за нуждаещи се, на свободен достъп и т.н. Общината трябва да направи списъци и да доведе до знанието на хората, че дървата са осигурени. В писмото, обаче  пише, че тъй като горските стопанства нямат работници, техника и транспорт, гражданите трябва да си отсекат дърветата, да ги нарежат и да си ги извозят до вкъщи. За това съобщи в социалните мрежи заместник-кметът Нейко Генчев.

В поста си г-н Генчев припомня, че на 15 февруари министърката Корнелия Нинова обяви, че посредниците при продажбата на дърва за огрев се ограничават, а цените падат. Нинова каза, че от въпросната дата започват да работят 17 склада в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства, като в тях цената ще е без никакви надценки и такси за гражданите, а дървата ще се извозват безплатно до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.

„Ето днес, в първия ден на лятото, стана ясно, че се случи точно това, което експертите от ГЕРБ обявиха в парламента в същия ден, когато тя направи изявлението: „Нинова ще съсипе горските стопанства, бизнеса на дърводобивните предприятия, а накрая и дърва няма да има за хората.“

Трудно ми е да си представя как някой социално слаб човек ще наеме работници с необходимата техника, които да идат в гората, да му отсекат и нарежат полагащите се дърва (за които ще си плати, те не са безплатни), а после ще наеме и камион, та да му докарат дървата, които Корнелия бе обещала, че ще му докара вкъщи.“ – пише още заместник-кметът Нейко Генчев.