Денят

Заместник областният управител Станислав Николов приветства участничките в националната среща на ромските жени

Заместник областният управител Станислав Николов приветства участничките в националната среща на ромските жени – образователни медиатори и лидери в своята общност.

Срещата се провежда в Гербовата зала на Областна администрация Велико Търново в рамките на 18 издание на Детския ромски фестивал „Отворено сърце“. Сред официалните гости са още заместник омбудсмана Елена Чернева и народния представител Елисавета Белобрадова. Организатор на събитието е Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Участват над 40 дами от цялата страна.

Заместник областният управител Станислав Николов поздрави дамите и от името на областния управител инж. Георги Гугучков честити Международния ден на ромската жена, който се отбелязва на 10 юни.

„Днес вие се събирате, за да споделите своите истории и опит, да обсъдите предизвикателствата, пред които сте изправени в обществото и в ромската общност, да изготвите съвместни стратегии за преодоляване на стереотипите и укрепване на вашия глас.

Тази среща е възможност да насочите погледите към историята на женското движение от вашата общност, като отдадете дължимото значение на промените, настъпили през различните политически периоди. Пожелавам на форума успех, чрез който да намерите решения и да изградите пътища към успеха, за да може всеки представител на вашата общност да живее достойно, да преследва мечтите си и да е пълноценен гражданин на Република България. Честит празник и на добър час“, пожела Станислав Николов.

Една от основните цели на Център „Амалипе“ е осигуряване равни шансове за ромската жена и насърчаване нейната все по-активна роля в обществения и политически живот. За постигане на тази цел през годините „Амалипе“ работи в няколко насоки – от една страна овластяване на жената в ромската общност, превръщането й в активен член, преодоляване на вредни консервативни практики, а от друга – включване проблемите на ромските жени в общите проблеми на жените в България и Европа, подчерта Теодора Крумова, която е заместник председател на „Амалипе“.