Политика

Заместник-областните управители уважиха  празника на Сухиндол

Заместник-областните управители на Великотърновска област доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов уважиха Деня на лозаря и празника на Сухиндол. От името на областния управител Людмила Илиева те поздравиха кмета на общината инж. Пламен Чернев и гражданите на Сухиндол:

„Лозата и виното символизират младостта и плодородието, а българите почитаме виното наравно с хляба. Никой не е по-голям от хляба, а виното е напитката на боговете. Библейската връзка на хляба с виното е заложена в традицията на днешния празник. Благодаря ви, че пазите и предавате на поколенията българските обичаи“, се казва в поздравителния адрес на областния управител Людмила Илиева.

Зам.-областните управители се включиха в празничното шествие и ритуалното зарязване на лозите, заедно с гостите. Да уважат празника в Сухиндол дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев, Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, кметове от региона, ректори на университети, представители на институции и стотици граждани.

„Голямата ни задача е да опазим чистотата на региона, да си оправим природата, за да ни бъдат здрави лозята“, каза в приветствието си вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Кметът на Сухиндол Пламен Чернев разказа историята на празника, който се почита за 157 път.

В празничния ден бяха обявени и почетните граждани на Сухиндол – поетът Матей Шопкин и композиторът Андрей Дреников, които са автори на химна на града.