Култура Община

Заместник-министрите на културата и туризма откриха кръглата маса „Културен туризъм” във Велико Търново

Велико Търново е домакин на Международната кръгла маса „Културен туризъм”. Събитието е част от 15-ото изложение „Културен туризъм” и бе открито в музей „Възраждане и Учредително събрание” от заместник-министрите на туризма и културата Любен Кънчев и Румен Димитров, Диана Саватева, заместник-председател на Парламентарната комисия по културата и медиите в Народното събрание, от областния управител проф. Любомира Попова и от заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Приветствие към участниците първи отправи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев. „Туризмът днес носи 13 % от Брутния вътрешен продукт на страната ни. 12 процента от работните места в България са заети от персонал, ангажиран в сферата на туризма”, подчерта Кънчев. Той припомни пред аудиторията резултатите от провелата се през месец февруари в столицата Среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС. Да се работи за създаването на финансов фонд за туризъм към Европейската комисия е едно от предложенията на хърватския министър на туризма, подкрепено и от България, посочи Кънчев. Сред предложенията по време на срещата е българската инициатива „100-те национални туристически обекти” да бъде разширена. „Решихме да предложим на колегите да бъде направена такава карта на значимите европейски обекти. С включването на нашите забележителности те ще могат да влязат в т.нар. ротация на европейските културни ценности”, поясни заместник-министърът. Третият резултат от срещата, която открои той пред специалистите във Велико Търново, е създаването на балкански маршрути. „Тези въпроси, които се коментираха на високо ниво, дават импулс за развитието на туризма не само в Европа, но и в целия свят”, каза още Кънчев.

Срещата във Велико Търново е своеобразно надграждане на постигнатите резултати по време на срещата на министрите в София в началото на годината. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Гостите приветства и заместник-министърът на културата Румен Димитров. „Дълбоко вярвам в необходимостта от доброто партньорство между културата и туризма и в добре обмисленото инвестиране в археология, музеи и в културни обекти. Туристическата карта на България е изключително богата и благодарение на уникалното ни наследство, но не бива да забравяме и необходимостта от наистина добра инфраструктура и достъпност. Убеден съм, че е необходимо да работим в синхрон – държавата и общините трябва да работят заедно. Когато инвестираме в един обект в даден регион, да го правим докрай – и като инфраструктура, и като социализация”, посочи Димитров.

Официално обръщение отправи и Диана Саватева, заместник-председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание. „Велико Търново има какво да покаже през всеки един сезон на туристите.  Създаването на условия за туризъм през цялата година е едно от най-важните условия за устойчивост в бранша. Ние трябва да обръщаме внимание на съвременните тенденции в туризма – съвременният почиващ човек не е просто почиващ човек – той се интересува от култура, от начина, по който си почиват другите хора по света, от постиженията на изкуството”, акцентира Саватева.

Младите хора са ключът към успешното развитие на туризма, подчерта областният управител проф. Любомира Попова. Заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков заяви, че едно от местата, от които е тръгнало понятието „културен туризъм” е Велико Търново – градът, в който за 15-а година се провежда едноименното изложение.

Първата панелна дискусия в кръглата маса „Културен туризъм“ се фокусира върху разработването на Обща карта на културните туристически дестинации и създаването на Европейски фонд за устойчиво развитие. За филмовата индустрия и туризма е втората дискусия в рамките на кръглата маса. Тя се съсредоточава върху новия тип туризъм – филмовият.