Образование Община

Заместник-кметът Нейко Генчев и конституционалистът Борис Велчев проведоха работна среща с директори на великотърновски училища

Работна среща с директори на средни училища и гимназии от Велико Търново проведоха заместник-кметът на старопрестолния град Нейко Генчев и проф. д-р Борис Велчев – юрист и конституционалист, председател на Конституционния съд (2015-2021), главен прокурор (2006-2012), преподавател с дългогодишна дейност в СУ „Св. Климент Охридски“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Те дискутираха теми за средното и висшето образование в България, но и за възможностите пред завършващите ученици да открият желаната от тях посока на развитие и реализация още в училище и да изберат висше учебно заведение в страната.

„Борис Велчев е все по-силно свързан с Велико Търново. Без да звучи пресилено, той е сред съвременните будители и в старопрестолния град, и като цяло в България“, коментира Нейко Генчев. Той припомни, че юристът е сред създателите на Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица“ и работи активно за юридическия статут и легитимация на това признание. Именно негово бе предложението седалището на Конституционния съд да бъде в старопрестолния град.

По време на срещата проф. Борис Велчев запозна директорите на училищата с възможностите, които дава Висшето училище по застраховане и финанси, чийто ректор е той. Университетът предлага и редица помощни курсове за учениците в гимназиалния курс, а подходът е изцяло индивидуален. ВУЗФ е сред университетите партньори на Националното сдружение на общините в България, чийто председател е кметът на В. Търново Даниел Панов.