Любопитно Образование

„Заедно забъркахме страхотна каша” за трети път събра най-добрите млади кулинари в града

Третото издание на семейната инициатива „Заедно забъркахме страхотна каша” през почивните дни събра в двора на търновското ОУ „Бачо Киро” над 70 деца, десетки родители и учители, които представиха домашно приготвени кулинарни шедьоври.

В рамките на вече традиционната готварска надпревара, в няколко работни екипа бяха разделени ентустиастите, които демонстрираха богатата палитра на своето кулинарно въображение. Изложените пищни блюда с традиционни гозби, сладки изкушения от пандишпан и шоколад, екзотични порции японско суши и скариди засенчиха дори елитните търновски и арбанашки ресторанти.

Кулинарният празник ярко подчертава една от основните цели на учебното заведение, а именно – не просто да посее енциклопедични познания у децата, но да ги възпита в дух на общност и единение, а така самите те да положат основите на утрешното общество. „Ние – родителите, децата и учителите не сме три враждуващи лагера, а сме част от едно цяло. Общувайки на такива места, организирайки такива мероприятия, можем да се запознаем, а в случай на проблем – можем да го решим по-лесно”, посочи председателят на училищното настоятелство Петя Георгиева. Тя пожела успех на всички участници, като припомни, че победата не е най-важното. „Важното е да общуваме, защото заедно можем повече”, категорична бе Георгиева.

Капризният месец май се усмихна широко на всички участници, като хубавото слънчево време дори застраши от разтапяне някои от сметановите десерти. Спасиха ги гладните посетители, които не допуснаха лакомствата да се задържат прекалено дълго в чиниите.

Най-добрите кулинари бяха отличени с плакети и материални награди. Творбите оцени жури в състав: шеф Даниел Петров, председател на Асоциацията на професионалните готвачи за областта, лауреат на множество международни конкурси, експерт в кулинарията и родител на ученик от ОУ „Бачо Киро”; Валентина Найденова, помощник-директор в начален етап на обучение, ветеран в журирането на конкурса; Свилена Балевска, майстор сладкар и шеф на сладкарската работилница на ресторант „Щастливеца”, участник в двете предходни издания на конкурса, като родител на дете от училището и лауреат на първата награда в сладкия раздел на тортите; Васил Стефанов, бивш възпитаник на школото; Тинка Пенчева, баба на ученик; Председателят на училищното настоятелство Петя Георгиева.

Трудна задача бе да определят най-добрите, сред най-добрите. Но не по-леко бе за журито да опитат, макар и малка хапчица от всяко едно от блюдата на богатата трапеза. Предизвикателство-изненада бе отправено и към училищния директор Владимир Николов, той приготви италианска пица, под вещото ръководство на своята помощница г-жа Мишева, която бе със завързани учи и само даваше съвети от разстояние.

Ястията бяха разделени по категории – така, както са разделени и учебните предмети. „Кулинарна история” представи стари, изпитани рецепти от традиционната българска кухня. „Кулинарна география” предложи едно гастрономическо пътешествие по света с ястия, характерни за народите от близко и далеч. Категория „Кулинарна математика”, акцентира на точния брой на калориите и правилото – колкото по-малко, толкова по добре, представяйки здравословни рецепти, които подобряват качеството на живот и тонуса ни. В раздел „Кулинарна музика” можеше да се опита от сладките изкушения, които карат душата и сетивата да запеят, а в „Кулинарен Арт” доминира визуалното пиршество и изкусното презентиране на храната. В шестия, последен раздел „Кулинарен час на класния” децата показаха своите предложения, за това какво искат да похапват в училищния стол.

Снимки: Общинско радио Велико Търново