Полиция

Задържаха трима горнооряховчани за телефонна измама за 70 000 лв.

Трима мъже – на 38, 25 и 27 години, са установени и задържани като съпричастни в телефонни измами. Действията са проведени вчера на територията на Горна Оряховица от служители на Главната дирекция „Национална полиция” и Областните дирекции на МВР в Разград и Велико Търново.

При последвалите процесуални действия, на три адреса, обитавани от тях в железничарския град, са иззети множество мобилни телефони, СИМ-карти, пари и други съотносими към извършваните престъпления вещи.

В хода на действията по разследване са установени достатъчно доказателства, че те са съпричастни към телефонна измама, извършена на територията на Разград в условията на продължавано престъпление между 21 и 30 януари 2022 година. Жертвата е 50-годишна жена от града. Схемата, по която е действано с нея, е „оказване на помощ на полицията в акция за залавяне на измамници”. Жената предала на два пъти сумата от 70 000 лв., която таксиметров шофьор от Варна, в качеството си на „муле”, оставял в село Моравица.

Установено е също, че мъжете са съпричастни към още пет опита за измами на територията на Областната дирекция на МВР в Разград. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Разград. С постановление на държавното обвинение на 38-годишния мъж е наложена мярка за задържане за срок до 72 часа.