Прокуратура

Задържаха мъж, упражнявал домашно насилие спрямо майка си

Районна прокуратурата – Павликени задържа за срок от 72 часа и привлече Х. Б. като обвиняем, за това че през периода 01.03.2020 г. – 02.03.2020 г.,  действайки в условията на продължавано престъпление, в гр. Павликени, не изпълнил заповед за защита срещу домашното насилие, издадена по гражданско дело на Районен съд Павликени, като неизпълнението е в частта на заповедта, с която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо И. У.

Обвинението е и за това, че  с цел да принуди И. У. Да ипотекира имот за обезпечаване на бъдещ договор за заем, по който Х. Б. е заемател, я заплашил с насилие, като деянието е придружено с унищожаване на имущество.

Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на  обвиняемия – доказателствата, събрани по делото сочат наличието на обосновано предположение, че Х. Б. е извършил престъпленията, за които се предвиждат наказания лишаване от свобода и съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление /престъпленията са извършени след като, с решение по АНД на РС-Павликени, влязло в сила на 8.01.2020 г.,  Х. Б. е бил освободен по реда на чл.78а НК от наказателна отговорност за извършване на същото престъпление, като и  тогава домашното насилие е било упражнено  по отношение на майка му/. Прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на лицето.