Поминък

Задоволителна реколта очаква зърнопроизводителят Румен Тодоранов

Нямам притеснения за очакваната реколта в региона. По-скоро задоволителна очаквам да бъде тя. Няма лоши посеви с ечемик. При пшеницата е шарено положението, ще се покаже на жътва. Определено на места ще има по-ниски добиви от очакваното„. Това коментира за Общинското радио Румен Тодоранов, зърнопроизводител и председател на Регионалния фермерски съюз „Павликени”, представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Времето бе и е динамично. А и всяка година има различни проблеми. Но той не очаква ниски добиви от пшеница у нас, имайки предвид засушаването в Добруджа. Защото качествено жито се произвежда и на други места вече.  И дава пример с подобна ситуация във Великотърновски регион. Засушаване на определени места на база микроклимат и ниски добиви, а в други райони добри добиви.

Всяко стопанство си определя агротехнологията. Колегите тази година очакваха повече, заложиха на по-високи норми, с  повече разходи за торове и засушаването доведе до обратен ефект. Появиха се и нови болести по пшениците, които ние, зърнопроизводителите трябва да познаваме. Имаше суша при сеитбата на есенниците, зимата беше топла. Голяма част от неприятелите не измират, запазват популацията си, болестите остават активни. Оттам идва и  връзката със специалистите и институтите, които ги наблюдават. Трябва да има цялостна стратегия за технологично отглеждане на културите. Аз самият изпробвам нови неща, чета, интересувам се”, поясни Тодоранов.

И припомни, че жътвата наближава и до 15-20 юни, при добро време, машините ще влязат в нивите за ечемика, ще последва прибирането на пшеницата, рапицата, а след това и на пролетниците.

Кремена Крумова – Попова