Любопитно

Забравеният цигулар – Боян Константинов

Боян Константинов е един от онези „забравени” търновци, роден през 1904 г., преди 114 години в старата столица, починал преди 61 години в новата – София. Той е от онези българи, допринесли за добрата слава на родината зад граница и е  един от известните ни цигулари, в началото на XX век. Изнася концерти от 12-годишен. За 30 години на сцената среща публиката си повече от 200 пъти.

урок на цигулка, в родното Търново получава от баща си – учител по музика. След завършване на основното си образование, Боян е изпратен да учи в София, едва на 13-годишна възраст и то, докато тече Първата световна война.

Учителите му веднага оценяват таланта на младото момче и го пращат в Чехия – да се учи от най-добрите педагози. Там прекарва три години, като изнася редица концерти из цялата страна. Много участия прави и след завръщането си в България, вероятно – събирайки пари за специализация в Париж. На 19 години, заминава за френската столица. Две години прекарва там, две – в родината, след което е назначен за щатен цигулар в оркестъра на Софийската опера. Минават 21 години, преди да стане концертмайстор. Успоредно, попълва бюджета като дава частни уроци. На 53-годишна възраст, сърцето на стария цигулар внезапно спира, през 1957 г.