Култура

Журналист преиздаде книга за Матей Преображенски

Своята книга „Защита на православието нападнато от протестанските мисионери. С разни брошури” за Матей Преображенски преиздаде за трети път дългогодишният журналист Румяна Николова.

Тя е по повод кръглата годишнина от рождението на възрожденеца, която се навършва през тази година – 190 години. 230 страници е книжното тяло. В него са включени книгата на Матей Преображенски – „Защита на православието” и откъс от пролога на друга неговата книга, както и интересни статии на проф. Елена Налбантова, Иво Драпанов, езиковед, единственият изследвал Матей Преображенски, Петко Франгов и една студия на самата авторка за книжовното дело на възрожденеца. Най-ценното в изданието е оригинална снимка на революционера, родом от великотърновското село Ново село, открита най-случайно от софийския антиквар Алекс Алексиев в един изхвърлен архив.

„Матей Преображенски е такава личност, че и без повод може да се говори за него, не само за кръглата му годишнина. Той е бил енциклопедична личност, уважавали са го затова, че е бил билкар и е лекувал хората. Бил е голям сладкодумец, давал е различни примери, разказвал е притчи, очаквали са го с голямо нетърпение всички. Пътуващ книжар,  разнасял словото на възраждащата се България. Поверие има, че е закрилник на пътуващите. Хубавото е, че за тези близо 20 години, откакто се занимавам с популяризиране на неговата личност, много хора вече разбраха кой е Матей Преображенски“, пояснява авторката.

Книгата „Защита на православието нападнато от протестанските мисионери. С разни брошури” за Матей Преображенски е в тираж от 400 броя. Ще се разпространява в интернет и при представяния.

Кремена Крумова – Попова