Култура

Живот като новела представя в Горна Оряховица Павлина Григорова

Уютният пиано-бар в Горна Оряховица ще бъде домакин на събитието „50 години живот като новела”, три новели на Павлина Григорова ще бъдат представени в рамките му. Рецензентът Милчо Милчев ще представи изданията на публиката, а навръх 1-ви март, само ден преди 50-я юбилей на Григорова, в София това ще направи редакторът на изданията Румяна Пелова. В столичното представяне ще се включат актьорите проф. Николай Атанасов-Шуши, Любен Чаталов и Георги Низмов.

„Едната новела се казва „Объркана, дори в съня”, изключително много си я обичам тази книга. В нея има заемки от моя живот. По принцип, аз не пиша нищо, което е свързано с мен. Абсолютно всичко е плод на художествена измислица. Успелите мъже – какво е успял мъж, може ли един мъж да успее без нежното, крехко рамо на обичащата го жена. Историята в „Един успял мъж” е съпоставка между две религии – исляма и православието. Съпоставка в един различен свят – между нрави и обичаи, колко сме толерантни ние като възприятие на чуждата религия…отношението на мъж и жена, под шапката на различни религиозни светове. А „Родена в новото време” е причината да търсим живото в живота, аз самата съм човек с множество увреждания. 100% ТЕЛК, оспорваният ТЕЛК… Трудноподвижна, живото в живота е нещото, което ме кара да се събуждам всеки ден, да се радвам на тревичката, на птичката, на сивите гугутки в клоните на орехите. На дребните неща”, признава авторът.

Работи по няколко нови заглавия, тъй като писането е единственото, което прави постоянно. Количката я възпрепятства от възможността да работи друго, ограничава и много от социалните контакти във външния свят. Постоянно пътува, най-често по здравни заведения из страната, заради динамиката на здравословното си състояние. Но пише, пише, пише… В последните четири години работи по мащабен проект, с работното заглавие „Безкръвни убийства във Facebook”, книгата в момента е в редакция. На финал е и работата по съвместен проект с друг автор, една странна комбинация със сентенции и афоризми, озаглавена „Отрасляци”.

„Всеки ден пиша. Сутрин, щом се събуда, първото нещо, което правя – дърпам пердето, отварям прозореца, пиша кратка импресия”, споделя Григорова. За последните 4 години, от деня в който е осъзнала, че всяка секунда е дар Господен, е събрала над 800 подобни впечатления. За оголените клони – ръце на вещици, за капчиците сълза – нежна огърлица, за мъглата, в която контурите ни се стапят, но не можем да скрием емоциите си в нея.