Култура Любопитно

Журналисти обединиха словото си в „Думите, които (ни) събират“

Много емоционална, вълнуваща и изпълнена с чувство за хумор бе литературната вечер, наречена „Думите, които (ни) събират“, която събра 15 великотърновски журналисти в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Ана Минева, Елена Чамуркова, Габриела Игнатова, Марина Петрова, Мила Милчева, Милка Денева, Сашка Александрова, Светла Андреева, Анатоли Петров, Ангел Ганцаров, Денис Нуф, Иван Първанов, Иван Спирдонов, Мирослав Дечев и Михаил Михалев четоха авторски литературни текстове в поезия и проза. Общо 60 издадени книги в почти всички литературни жанрове имат журналистите, които са представители на различни национални и регионални медии, на общински и държавни PR служби. Художествената литература, която те пишат, е политически трилъри, историческа документалистика, екшън фантастика, художествена биография, историография, поезия, есеистика, разкази и приказки. Половината бяха подредени в изложба по време на литературната вечер.

Оказа се, че освен добри журналисти с дългогодишна практика, те са и добри в литературното слово, както и с добро чувство за хумор. Приятели, роднини и колеги уважиха пълната с приятни емоции среща, продължила близо час и половина.

Водещ на вечерта бе Таня Мишева.

Анатоли Петров е настоящ спортен репортер на вестник „Янтра ДНЕС”, управител на официалния сайт на Велико Търново и завеждащ връзките с обществеността на футболния „Етър”. Той е над 30 години в журналистиката. Има 7 книги – за футбола и руския бард Владимир Висоцки. Говори за избрания виолетов цвят на болярите.

За да впечатли момиче, Иван Първанов, дългогодишен журналист в национални вестници прописал стихове в детството. Но…, по-интересно след време се оказва за него историческата документалистика. Най-добра книга според него, е своеобразната енциклопедия на българските паметници, в която събира информация за над 500 паметника в България, както и „Хайдути”. Любовта му към историята, го кара да защити успешно докторска степен на тема – „Хайдутството във фолклора и писмените източници XV – XVII в.”.

Денис Нуф чете поезия. Той е завършил „Българска филология” във ВТУ  „Св. Св. Кирил и Методий”. Печелил е редица награди за своето красиво творчество. Превеждан е на немски, испански и френски език. През 2019 г. излиза дебютната му книга „Коридори”, а през 2022 г. – „Разсейване от нищото”.

Милка Денева пък е искала да стане учител, но съдбата си знае работата. Тя става журналист. И макар, че като няма случайни неща, случайно – колегата й Веселин Долчинков, който правел вестника на „Червена звезда” в Дебелец, напуснал и тя решила да опита да списва в него. После преминава в ресор селско стопанство. Пише с огромна любов и чувство за хумор за лова и риболова.

Доайенът на спортната журналистика Ангел Ганцаров има написани 6 книги. Една от тях е „История на великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”. Той разказа за началото на журналистиката във Велико Търново и как Любен Каравелов мести печатницата си от Букурещ в старата столица, където поставя началото на писаното печатно слово в града.

Ана Минева завършва „Българска филология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Главен редактор на сайта Times.bg, кореспондент на национални телевизии. Пише в рими и в проза, смята, че човек трябва да е подготвен много добре, за да има правото да се определи като професионален автор на текстове. Тя чете поезия.

Михаил Михалев е журналист, бил е пиар, и телевизионер.  Той е автор на първия художествен роман за Тодор Живков. Но представи своята нова политическа книга-игра. В нея всеки има право да избира от коя партия да бъде и как да печели изборите за Народно събрание. Отново поднесена с много свежо чувство за хумор при избора на играта-ситуация.

Мила Милчева е дългогодишен главен редактор на в. „Янтра ДНЕС”. Към момента е координатор в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” и редактор в сайта „Болярски новини”. Автор е на книгата „Мисия адвокат”. Тя е посветена на Йордан Минчев. На литературната среща, тя припомни отново за него, който е най-възрастният действащ адвокат в Европа.

Мирослав Дечев е дългогодишен репортер и водещ в ТВ „Видеосат”. Автор е на три книги – „10 г. телевизия”, „Сребърен дъжд” и „Модерни и дръзки”. В литературната журналистическа среща прочете свои стихове.

Сашка Александрова също е дългогодишен журналист. Автор на стихосбирките „Пъстро сърце”, „Врата през дъжда”, „Неволно”, „Дъщерите на Кай” в съавторство с Марина Петрова, „Надежда за още” с редактор Маргарита Петкова. Пише и есета – „Раждането на щастливата жена”, песни по нейни текстове са в репертоарите на дует „Ритон”, Ваня Костова, Вероника. Стих, посветен на нейната майка, развълнува всички на срещата.

С три крими романа може да се похвали Елена Чамуркова. Също дългогодишен журналист, сега пиар. Те са „Обществена поръчка”, „Изнудвачът” и „Заговорът”. Готов е четвъртият ръкопис. Носител на редица престижни награди.

Иван Спирдонов е автор на книгите„Дефицитът от ключово знание за реиндустриализацията на икономиката на знанието”, „Сатанизъм Unlimited – Самоунищожението на бялата раса” и „Трансхуманизмът – Програмираната еволюция на Homo sapiens”. Представи памфлет.

Кореспондентът на БТА във Велико Търново Марина Петрова е автор на половин книга. Това е „Дъщерите на Кай”. Тя представи поезия, писана в пандемичните години.

Светла Андреева  дебютира през 1984 г. със сборника разкази „Телевизор и канарче”. След това издава „От дявола родени”, „Автобус за рая”, „Краят на апокалипсиса”, „Козите на Джим”, „Хляб за грешници” и „Добри, красиви, зли”. Пред гостите на литературната вечер представи разказ в криминалния жанр.

Габриела Игнатова навлиза в журналистиката през 1996 г. Била е и телевизионен водещ, и репортер във в. „Янтра ДНЕС”. От 2010 г. се занимава с връзки с обществеността. „Амулет – ободрителни думи за сутрин, одобрителни думи за вечер” е книгата й със стихове. През пандемията се роди и проектът й „Дивеа – фабрика за приказки”.