Култура Община

 Професионални пиано и роял за 400 000 лева пристигат във Велико Търново за „Звукът на времето“

Деветото издание на международния конкурс за певци и инструменталисти „Звукът на времето“ ще бъде открит във Велико Търново на 27 май от 9 часа в ДКС „Васил Левски“, сподели на пресконференция екипът на сдружение „Елита“. Престижният културен форум регистрира в двата етапа – онлайн за селекция и предстоящия присъствен, рекорден брой от близо 600 участници от шест страни – България, Турция, Сърбия, Румъния, Япония, Южна Корея и Китай. От 27 до 29 май те ще се състезават за двете най-големи награди в конкурса „Звукът на времето“ – Гран при вокал и Гран при инструменталисти, придружени с парична премия. Освен двете статуетки, за състезателите са подготвени купи за първи награди във всяка възрастова група от 5 до 30 години, а също и медали, дипломи и специални награди, осигурени от спонсори и партньори. Общият награден фонд на конкурса е в размер на 11 000 лева. Председател на журиращата комисия при вокалните изпълнители е Иван Лечев, а при инструменталистите проф. Борислава Танева.

Участниците ще се изявят в няколко зали – в ДКС „Васил Левски“ – певците и в трите дни, в зала 30 на Младежки дом на 27 май – част от участниците със струнни инструменти и акордеон, в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на професионални, специално осигурени от Германия пиано и роял, ще свирят пианистите, а в голямата зала на Община Велико Търново на 28 май– останалите изпълнители от категориите, както и децата, свирещи на духови инструменти.

Най-значимото съпътстващо събитие в конкурса „Звукът на времето“ е майсторският клас с легендата Иван Лечев в ДКС „Васил Левски“. В него ще се включат само лауреатите от раздел вокал. Събитието започва в 14.30 часа на 29 май, а концертът на участниците в него е от 16 часа. Този модул се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. За участниците в категория инструменталисти е организиран уъркшоп по акордеон с проф. Добромир Митев на 27 май от 18 часа.

Организатор на един от най-престижните у нас международни конкурси за вокални изпълнители и инструменталисти – „Звукът на времето“, е сдружение „Елита“, което успя на реализира негови издания и в двете години на пандемия. Конкурсът се организира под патронажа на кмета Даниел Панов и с подкрепа на Община Велико Търново.