Община Поминък

Етерични масла, хумус, продукти от зеолит и вино – част от „Трапезица фест”

Разнообразни продукти представят на щандовете си производителите, които участват в първия по рода си фестивал „Трапезица фест”, който бе открит вчера в залите „Рафаел Михайлов”. До събота включително великотърновци и гости могат да посетят комплекса в центъра на града, за да закупят качествена храна, напитки, билки и разнообразни други продукти директно от производител, и на достъпни цени. Те имат възможността да разговарят с търговците и да вкусят някои от продуктите, които предлагат.

След откриването, за посетителите бе направена демонстрация по заквасване на кисело мляко, а в нея се включи лично кметът Даниел Панов, заедно с официалните гости.

снимка: Община Велико Търново

„От скоро започнахме да правим такъв тип демонстрация. За хората е много интересно да разберат какви са тънкостите в това да получим вкусно кисело мляко. Целта ни е да направим мост между заквасването като автентичен процес и вече модерното квасене като производствен процес”, обясни за Общинското радио Рени Ананиева от „Лактима Балкан”.

Различни видове хумус – натурален, с печена пиперка, с патладжан, къри, маслина, елда, лимец, както и тахан, предлагат на щанда си от фирма „Вернада”, с. Горна Росица. Тайната на добрия хумус са качествените продукти и хората, които работят, да го правят изключително точно и в идеална чистота, сподели технологът Боряна Тодорова. Във фирмата, която представлява тя,  работят 13 души.

На „Трапезица фест” има и представители на индийската мултинационална „Span Diagnostics Limited” и френската фирма „Span Diagnostics Slim”. Първата е създадена преди 40 години. Изнася своите продукти в САЩ и Азия и търси дистрибутори за Европа и България. Компанията инвестира в растения за производство на тъкани, участва в разработването на висококачествени сухи плодове и ядки. Управител на френската фирма е доц. д-р Даниела Тодорова от Велико Търново. Колективът се състои от десет специалисти в областта на биотехнологичните процеси, разказа ни Радка Тодорова.

Друг интересен продукт, презентиран в рамките на изложението, е масло от ядката на кайсия, произведено в Хунза – Хималаите. Слънчевите капки са ключът към дълголетието и жизнеността на местните жители, категорична е Меси Фетова. Обитателите на долината на река Хунза не се оплакват от сърдечни заболявания, диабет, рак и артрит, а това се дължи на витамин Б-17 и другите Б-витамини. Маслото съдържа и витамините А и Е, линолова и други есенциални мастни киселини.  Използва се за профилактика срещу ракови заболявания, унищожава раковите клетки. Това е единственото масло от кайсии, което се пие, защото е студенопресовано. Използва се и срещу бронхиални заболявания и астма.

Върху природосъобразния начин на живот акцентира и щандът на Ася Любенова, който се представя на „Трапезица фест” със здравословни продукти. Специалистите дават също лечебни съвети, и предлагат 16 вида билкови тинктури и 8 вида кремове. Фирмата работи изцяло с български билки от района на Стара Загора. „Ние сме български производители и държим на местната продукция. Има една приказка на баба Ванга, че всичко, което е на 100 км от мястото където е роден човекът, действа най-добре”, акцентира Любенова.

Сред изложителите е и изключително приказливият Славчо Славов, който предлагаше на посетителите интересна вода, пречистена със зеолит. Природният дар от Родопите, обявен за минерал на 20. век,  е мощен антиоксидант. Минералът се поставя в съд с вода и след осем часа течността е готова за пиене. Изпива се за няколко дни, след което се долива. С едно съдържание от 200 грама зеолит може да бъде пречистена 300 мл вода, обяснява Славов. На щанда си търговецът предлага и маска за лице, сапун и шампоан от зеолит. Тайната на минерала, казва той, се крие във високото съдържание на силиций. Изпита, тази вода действа така на органите ни, както действа сапунът на мръсните ни ръце, разказа още той.

Друга, по-различна и по-позната напитка представя от отсрещния щанд усмихнатата Василка Костова. Тя е представител на винарна „Рупел”, която се намира в района на Долно Спанчево, в района на Сандански и Петрич. Името на винарната идва от Рупелския пролом, заявява ни Василка. „Районът от далечни времена е доказано лозаро-винарски. Нашата философия е, че виното се прави на лозето. Колкото по-качествено е гроздето, толкова по-хубаво вино ще се получи”, допълва тя. Винарната предлага основно червени вина – свежи и отлежали в бъчви от 6 до 12 месеца. Серията бутикови вина е с интересен етикет – всяка една буква в него носи послание, а връзката между граматиката и виното е основна концепция в дизайна. Че виното се прави с много желание и любов е изводът, с който завършва разговора с нас дамата.

Деликатесни пастети по италианска рецепта, но с изцяло български продукти, предлагат пък от щанда, наречен със звучното „Дилмано, дилберо”. Фирмата се намира в с. Ястребово, на 10-12 км. от Стара Загора. Съществува от 20 години, но от година и половина е с нов собственик и носи това наименование. Печена капия чушка, белен домат в собствен сос, кисели краставички и плодови конфитюри са сред продуктите, които предлагат от щанда си търговците, обобщи Ангелика Теохариду, която отговаря за финансовия контрол във фирмата. Суровината за всичко, което се произвежда, се добива от региона Хасково-Кърджали.

На изложението „Трапезица фест” посетителите могат да си закупят също месни продукти от Горна Оряховица,  суджук и луканкови бонбони, различни билкови тинктури, алкохолни напитки, кремове от ядки. Разнообразието е голямо, а изложението е отворено до събота включително, от 10 до 19 часа.