Култура Любопитно

Естествени материали и нестандартни цветове – хит в коледната украса тази година

Естествен памук, вълна, стъкло, много пера, текстил, канап, клони, восък и еленови рога са сред топ тенденциите за Коледа тази година. Все по-близо до природата и до изчистените дизайни – това е правилният избор според специалистите. Те съветват поне един от елементите от украсата ни да бъде нестандартен, за да бъде тя уникална и естетически издържана. „Тенденциите всяка година са различни и се избират от самите декоратори. Аз тази година съм заложил на много нестандартни цветове и текстури –  деним, мента и много восък. Залагаме на една различна, модерна визия с много текстил, странни и нетрадиционни за Коледа цветове и материали. По този начин ще предадем един различен и модерен коледен дух на украсата тази година, въпреки че има много клиенти, които избират традиционната комбинация между червено и златно”, коментира за Общинското радио флористът Даниел Тенджерков, на когото за коледната украса се доверяват почти всички големи заведения във Велико Търново, търсят го и от цялата страна.

През последните години клиентите избират все по-често естествените дръвчета, но за бизнес сградите, ресторантите, хотелите по-подходящ е вариантът елхата да е изкуствена. „ Тя не цапа, не заема много място, по-красиво структурирана е от естествената и е лесна за преместване”, посочи Даниел. Все повече запитвания от свои редовни клиенти за дръвчета с нестандартна визия приемат Тенджерков и неговите колеги. Сред нетрадиционните решения е разделена на две елха, чието връхче излиза от стената. Друга любопитна визия е обърнато наобратно и висящо от тавана дръвче. Интересно е решението на друг клиент, който избира вместо елха…чимшир. Изкуствените елхи с цветни текстури отпадат през последните години, дизайнерите залагат на традиционното зелено и заснежено – класически форми и размери, но украсени нетрадиционно.

По отношение на Рождественската трапеза  модерни тази година ще са геометричните форми, а многото на брой свещи са задължителен аксесоар. Интересна тенденция, популярна от няколко години в Европа, но навлизаща едва тази година в нашата страна, са еленовите рога. Бутафорни или естествени, ако те присъстват като елемент на коледната ни трапеза, тя ще бъде изключително актуална. Традиционни  за аранжировката през последните години са резените сушен портокал и сушените ябълки, както и канелените клечки. Тези елементи присъстват и в коледните опаковки, заедно със звездите от брезова кора. Амбалажни хартии, карирани панделки и канап – това също са водещи тенденции тази година. „Интересното, което се случва в Европа, са черните опаковки – черна хартия със златисти или червени панделки. Ние пък за своите клиенти  ще предлагаме много опаковки в цвят мента и тюркоаз”, допълни Тенджерков.

Холандия е страната, която движи тенденциите по отношение на коледно-новогодишните украси в европейски мащаб. Другата държава е Франция, тъй като там се намират най-големите заводи за стъклени коледни украшения.