Денят

Епидемичен конюктивит „пресича” пътя на VI-ти Търновски полк към Съединението

На 6 септември отбелязваме съединението на България. След Берлинския конгрес страната ни е разделена на две. През 1880 се създава Българският таен централен революционен комитет, чиято основна задача е да организира обединението, в координация с учредените в страната комитети „Съединение”. Начело на революционния комитет по това време е Захари Стоянов, който подкрепя идеята историческото сливане на разделените Българии да се случи под скиптъра на Батенберг. Непосредствено след обявяването на Съединението, в страната започва усилена подготовка за неговата въоръжена защита, сочат документите на Държавния военноисторически архив във Велико Търново.

С Указ 29 на Княза са мобилизирани всички запасни чинове и е подсилен армейския състав по южната ни граница, тъй като очакванията са били Турция да реагира с оръжие. На 9 септември Батенберг поема командването на съединените български войски и се въвежда военно полощение в цялата страна от следващия ден. В мобилизацията участва 6 пехотен Търновски полк, но оперативните действия са затруднени от появила се очна епидемия в полка. Макар първата документирана такава у нас да е чак през 1972 г., лекарите смятат, че заболяването се характеризира с циклична десетинагодишна периодика, което – макар и да няма ясно поставена диагноза, ни навежда на мисълта, че въпросната „очна епидемия” е всъщност епидемичен конюктивит, който се предава чрез допир до заразени предмети. Командирът на полка съобщава, че преди 20 септември е невъзможно да поеме на поход с четири дружини, каквото било изискването към него. Военният министър отговаря категорично: това трябва да се случи на всяка цена на 20 септември, а лична отговорност за мерките против заболяването носи командирът на полка. 165 болни остават в Търново, впоследствие са изпратени в Елена. Само за 4 дни полкът преминава разстоянието до Търново Сеймен (дн. Симеоновград) и е зачислен в тамошния отряд, в очакване на настъпление от юг.

Напада ни, обаче „братска“ Сърбия. За да извърши войската ни един от най-героичните подвизи в световната история и да проведе в дъждовната есен такъв маршрут, какъвто светът не е запомнил от времето на Римската империя.

Снимка: Дворецът на Княз Александър I Батенберг, където е арестуван. Гравюра от неизвестен автор.