Култура Община

Еньовден събра на Самоводската чаршия млади и стари

Стотици гости на Самоводската чаршия участваха днес в Еньовденския празник, който Велико Търново отбелязва за осемнадесети път. Деца и възрастни преминаха през венеца от 77 билки, набрани тази сутрин в околностите на старата столица. Преди това той беше  ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

Много настроение и пожелания за здраве направиха магическия ритуал специален за участниците в него. Най-важното за основните билки, които растат и се използват у нас, разказа Радка Петрова. Всеки си тръгна от празника на Самоводската чаршия с букетче лековити растения. Негов организатор за пореден път е Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Еньовден e български народен празник, който се отбелязва на 24 юни и съвпада с лятното слънцестоене. На тази дата Православната църква почита и рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Обичаите, които изпълняваме и до днес, в голяма степен са запазили древния култ към Слънцето. Според народните вярвания това е най-дългият ден от годината, в който слънцето се разкрива в цялата си прелест.