Политика

Емил Врежаков: Партиите, които искат от порциите на властта, не искат да управляват

„Партиите, които искат да им бъдат раздадени от порциите на властта, всъщност не искат да управляват. Това говори за нисък управленски и кадрови потенциал на тези формации“, заяви пред Общинското радио историкът Емил Врежаков. „Лидерът на партията, представена за победител, обяви първоначално, че победата, която е получил, е изумителна и само след две седмици мина в опозиция. Само че не е ясно на кого, след като  излъчи председател на парламента и председатели на парламентарните комисии. Политическата култура е сведена до махленско говорене в медиите,  до кръчмарски изказ от парламентарната трибуна. Поведението на депутатите е унизително както за тях, така и за позицията, която заемат. Чалгата навлезе  грубо в политиката, а страната се изправя пред  сериозни проблеми, тъй като през последните месеци няма стоки в хранителните магазини, които да не са се повишили. Растат цените на всички стоки и услуги, на горивата. Обвързването на цената на тока предизвика хаос в цялата икономика, изпрати много хора в принудителен отпуск, а някои  фирми – на ръба на фалита. И неслучайно  браншовите организации заподозряха  в поскъпването на тока услуга в нечий интерес. Получи се така, че ръстът на доходите, който вървеше нагоре през последните 4 години, може да се стопи само за няколко месеца. Вместо да бъде внесен Планът за възстановяване и устойчивост и да се възползваме от финансовите инжекции на Европейския съюз служебното правителство остави България единствената държава без план за възстановяване, докато другите страни вече получиха първи траншове, очакват и втори, а у нас – се иска  актуализация на бюджета. Взеха се парите, предназначени за строителството на АМ „Хемус“. На практика там работата спря. Това се отразява на надеждите на  милиони българи, които живеят в Северна България. Те очакваха икономиката да се раздвижи, защото искат да останат да работят по родните си места и да живеят тук“, каза Врежаков.

По негови думи парламентът няма отношение към реалните проблеми на хората, към новата ковид вълна и мигрантската криза. „Пускат се политически фойерверки, които отвличат вниманието, докато социалното напрежение вече ври и  като мине лятото ще се усети, че търпението на хората ще прелее чашата“, отбеляза историкът.

Според Емил Врежаков парламентарно представените партии са с големи претенции, като най-малките са най-шумни и пречат за постигането на консенсус.  „Това поведение деградира парламентаризма, съсипва устоите на демокрацията. Нови предсрочни избори е единственият начин да се преодолее безизходното положение. Хората трябва да не се страхуват и да излязат да гласуват. Масово да дадат своя вот разумно, а не емоционално, за да имаме по-балансиран парламент, в който може да се води диалог, а не да се прави фойерверк политика и Народното събрание да изпълни функциите си и да си свърши работата с отговорност към хората“, смята анализаторът.