Политика

Емил Врежаков: Колкото по-активна е прокуратурата, толкова ще е по-голям натискът върху държавните институции

„Прокуратурата със своите действия засегна много интереси на българската олигархия и на хора, които са участвали в престъпната приватизация по време на прехода. Колкото е по-активна, толкова по-голям ще бъде натискът срещу държавните институции от изпращаните на улицата тълпи, водени от професионални протестъри и добре школувани провокатори с видимо театрално поведение и със заучен репертоар”. Това заяви пред Общинското радио Емил Врежаков, магистър по история и дипломация, член на ръководството на МГЕРБ – Велико Търново. По негови думи в последните седмици са изкристализирали процеси, които явно са подготвяни дълго назад във времето. „Това е сблъсък на правовата държава и законния ред с кукловоди от подземния свят, които използват в своята борба зависими и подчинени политици, журналисти и маргинализирани групи. От изхода на тези процеси ще се разбере колко са силни или колко са слаби държавата и законите, институциите в страната. Дали те могат да противостоят на няколко обвиняеми лица, които искат да подчинят държавните власти”.

Трябва ли предсрочните избори да будят тревога?

Аз лично не виждам защо трябва да се бърза с предсрочни избори, които ще бъдат в разлика само от месец-два или три от редовните. На практика масово недоволство, каквото се опитва да се тиражира по някои медии, свързани с олигарси и подземния свят – няма. Не може 50 души, които не ходят на работа, а ходят да лежат по площадите в столицата или на националните пътища да блокират свободното придвижване на други 2 милиона българи. Какво ще променят предсрочните избори, които ще се проведат два-три месеца преди редовните през март?  Ще повторя, че основният удар не е насочен срещу правителството, а срещу прокуратурата и нейните действия. Обвиняемите искат да ограничат правомощията й и затова са им  нужни  хаос, безвластие и създаване на удобно мнозинство в парламента, с което да се постигне това. Те са притиснати от закона и бързат. Те са единствените, които бързат да се проведат избори предсрочно, защото до пролетта обвиненията вероятно ще бъдат вече в съда

Каква управленска алтернатива може да се създаде?

На България, както на всяка друга държава, в условията на здравна и икономическа криза е нужно управление на националното единство. Така, както са се обединявали различни формации в името на една обща кауза за България след Освобождението и по времето на Царство България. Тогава политиката е била водена от идеализма на националната идея. Сега тези, които предизвикват уличните стълпотворения, застават на страната на обвиняемите лица от олигархията, които са ощетили българската държава и българския народ с милиарди. Алтернативите не са розови – или държавата и законността ще успеят, ще устоят на натиска на мафията и ще спечелят битката, или мафията ще спечели. Прогнозите вещаят световна криза и на бъдещия парламент, независимо кога ще се проведат изборите – ще е много трудно да управлява.

Какъв състав ще има бъдещия парламент?

Не мога да прогнозирам бъдещия състав на парламента, тъй като процесите са много динамични, но това, което излиза от социологията, предвижда влизане в парламента на, да не ги обидя, но на  маргинални малки партии, които са без влияние, изкуствено създадени не за да управляват, а за да бъдат опозиция винаги. Които нямат решение, но са много кресливи, а това ще превърне бъдещия парламент в не много приятна  за работа  институция.

Какво се иска с промените в Конституцията?

Никой, който претендира за промени в Конституцията – не казва какви точно промени иска. Повечето от тях дори не са я чели. България е парламентарна република, а напоследък се дъвчи една дъвка за президентска република, което ще съсредоточи изключително голяма власт в ръцете на един човек. Не се мисли  какъв човек може да дойде след 10-20 години начело на държавата. И това създава опасност да се изроди във формално скрита зад републиканска форма монархия, каквато няма никъде в Европа. Класически пример за президентски републики са САЩ и Русия, но те са федеративни държави. Какво искат тези, които искат да променят Конституцията – България да се раздели на малки федеративни области и да започнат да се късат територии от страната ли? Жалко е, че г-н Радев се изправя срещу държавността.